ASSE - Politie Asse knalt slapende hond neer, vzw BLID dient klacht in bij het Comité P

C21

ASSE - Politie Asse knalt slapende hond neer, vzw BLID dient klacht in bij het Comité P

Hond_asse_foto_blid__editiepajot__1_
Hond_asse_foto_blid__editiepajot
 

Dirk Blanchart, voorzitter BLID: “Dochtertje van hondeneigenaar in shock na zien van haar vermoorde viervoeter. Verontwaardiging, afschuw en ongeloof – het zijn woorden die het afgrijzen en het verdriet van een familie uit Asse onvoldoende omschrijven. Op vrijdagochtend schoot de politie van Asse zonder enige aanleiding in koelen bloede de in een zetel slapende hond Jul neer. De politie weigerde een PV op te stellen. Dit werd zaterdag aan BLID gemeld.

De American Stafford Jul van een familie uit Asse stond in de buurt algemeen bekend als een lieve en kindvriendelijke hond. Nooit waren er enige klachten over geblaf, lawaai, agressiviteit of enige andere vorm van overlast. Overdag speelde Jul met het dochtertje van het gezin, ’s avonds sliep hij in een bench, die op het terras aan de woning staat.
 
“Rond 1 uur ’s nachts gingen we donderdagavond slapen,” verklaart de eigenares van de hond. “Zoals gewoonlijk lieten we Jul bij het slapengaan in zijn bench. Om de een of andere reden is Jul uit zijn bench gekropen. Hij heeft zich op zijn gemak in de zetel genesteld, die op 2 meter van ons terras staat. Die zetel staat niet op de openbare weg en staat ook niet bij een buurman. Volgens de politie zou iemand hen opgeroepen hebben met de mededeling dat er een hond los liep.”
 
2 combi’s met 4 agenten, 1 vrouw en 3 mannen, kwamen rond 5.30 uur ter plaatse. Zij stapten niet uit hun combi’s, maar reden op het gras tot vlak bij de zetel en vuurden zonder enige aarzeling vanuit hun combi’s een schot af, recht door het hoofd van de slapende hond. De kogel ging dwars door het hoofd van Jul en dwars door de zetel.
 
De zwaargewonde hond kon nog uit de zetel krabbelen en probeerde weg te lopen van de agenten. Hierop schoten de agenten nogmaals op de zieltogende hond, recht door het hart. “Onze Jul had geen schijn van kans. Hij had nog nooit een vlieg kwaad gedaan. Hij lag rustig te slapen in zijn zetel !!! Waarom moest hij op zo’n vreselijke manier afgemaakt worden?” aldus nog de onthutste eigenares.       
 
Gealarmeerd door de schoten, is het gezin opgestaan. Zowel de eigenaar en de eigenares van de hond als het jonge dochtertje, zagen de bebloede hond op straat liggen. Het kind is in shock. De agenten stelden zich arrogant op en weigerden een PV op te stellen. Ze weigerden ook om hun identiteit bekend te maken.
 
Toen de eigenares zich daags nadien aanmeldde bij het politiebureau om uitleg te vragen, kon niemand haar een reden geven voor de koelbloedige moord op haar hond. Er werd faliekant geweigerd om een PV op te stellen. Opnieuw weigerde men de namen van de agenten vrij te geven.
 
“De pijn van dit gezin is ondraaglijk,” zegt Dirk Blanchart. “Ze zijn door het barbaars gedrag van deze agenten hun beste vriend op onmenselijke manier kwijtgeraakt. Het dochtertje is volledig getraumatiseerd. Krijg dat maar eens uitgelegd aan een kind, dat de ‘politie uw vriend’ uw huisdier komt afknallen midden in de nacht! Dit kan niet door de beugel. De agenten hebben niet eens de moeite genomen om de eigenaars wakker te maken en om hen te vragen om de hond in zijn bench te plaatsen. Het dier vertoonde geen enkel teken van agressiviteit – het lag nota bene rustig te slapen in zijn zetel!!! Waar gaat dit naartoe in dit land, als de politie zomaar slapende huisdieren kan komen afknallen?? Als hier geen sancties voor komen, moeten binnenkort alle hondeneigenaars oppassen. Aangezien de politie, zelfs daags nadien, weigerde om een PV op te stellen, is het blijkbaar normaal en aanvaardbaar dat de politie huisdieren komt afschieten?? Zijn hier dan geen voorschriften voor?? Zijn we hier in een beschaafd land, waar regels inzake dierenbescherming gelden, of gaan we de Chinese toer op waar het ook normaal is dat weerloze dieren op straat afgeslacht worden?? Ik ben werkelijk BESCHAAMD over het gedrag van de politie. Er is zo veel dierenleed in ons land, zo veel verborgen dierenleed, zo veel dierenleed waar we machteloos tegenover staan – maar dit, dit slaat werkelijk alles. Dit is onnodige wreedheid. Deze agenten verdienen het niet om met een wapen rond te lopen. Welke hond wordt de volgende?? Gaan we nu iedere loslopende hond afknallen in België?? Is dat waar we naartoe gaan? Is dat de taak van de politie? Is dat waarvoor we belastingen betalen? Is dat het nieuwe veiligheidsbeleid? Beschaamd, echt beschaamd ben ik vandaag om Belg te zijn.” 
 
BLID gaat nu klacht indienen bij het Comité P en volgt de zaak verder op”, besluit Dirk Blanchart, voorzitter van vzw BLID.
 
Meer info: www.blid.be  e-mail: info@blid.be .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mei 2008
Dirk Blanchart
Dirk Blanchart
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief