Vlaams Parlementslid Tiebout en burgemeesters Zennevallei bieden parket Halle-Vilvoorde volwaardige locatie aan in HALLE

C21

Vlaams Parlementslid Tiebout en burgemeesters Zennevallei bieden parket Halle-Vilvoorde volwaardige locatie aan in HALLE

Parket_halle-vilvoorde
 

Sinds 2014 zit het parket van Halle-Vilvoorde op 2 aftandse locaties verspreid in Asse. Ondanks een nieuwbouwbelofte die binnenkort haar 10de  verjaardag viert, ziet het er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Vlaams Parlementslid Jeroen Tiebout (N-VA) en burgemeester Jo Vander Meylen  (Lijst Burgemeester, Beersel), Marc Snoeck (Vooruit, Halle) en Jan Desmeth (N-VA, Sint-Pieters-Leeuw) bieden federaal minister van Justitie, Paul Van Tigchelt  en de Regie der Gebouwen nu een volwaardig alternatief in Halle aan. 

“Na de beslissing van de FOD Financiën om niet naar Asse te verhuizen, moet er een nieuw ontwerp gemaakt worden voor een gebouw voor het parket Halle-Vilvoorde. Hallucinant als je weet dat er gebouwen instapklaar zijn in Halle. Daar, waar onlangs al een justitiehuis en een Veilig Huis geopend werden!” stelt Vlaams Parlementslid Tiebout samen met de 3 burgemeesters. “Wie weet is er dan tegen de 20ste verjaardag van de nieuwbouwbelofte eindelijk een volwaardig parketgebouw”.
 
Toen het parket Halle-Vilvoorde in 2014 van start ging als gevolg van de zesde staatshervorming, werd het als noodoplossing gehuisvest in twee aparte gebouwen in Asse. De gebouwen, een vroegere rijkswachtkazerne en een oud rusthuis, voldoen echter al lang niet meer aan de hedendaagse normen. “De gebouwen zijn afgeleefd, de vergaderruimten ofwel piepklein ofwel ontbrekend, dossiers in de gang bij gebrek aan andere plaatsen, gebrekkige beveiliging en verdachten die niet voorgeleid kunnen worden bij de procureur” aldus burgemeester Jo Vander Meylen.
 
Nu het er niet naar uitziet dat er snel een oplossing komt voor de huisvesting van het parket Halle-Vilvoorde op de Asphaltcosite in Asse, roepen de burgemeester en parlementslid alvast op om (minstens tijdelijk) het parket op 1 deftige locatie onder te brengen in arrondissement Halle-Vilvoorde. “Sinds 2014 zit het parket op 2 aftandse locaties verspreid in Asse. Binnenkort vieren we de 10de  verjaardag van een nieuwbouwbelofte. Echte hulp voor het parket Halle-Vilvoorde is dan ook nu nodig. Niet alleen voor de werking ervan, maar ook voor de vele medewerkers die in moeilijke en onveilige omstandigheden moeten werken.” stelt burgmeester Jan Desmeth.
 
Omdat de FOD Financiën een nieuwe visie op de huisvesting heeft, staat het project “on hold” en is het zelfs niet meer zeker of het er nog komt. “Met de toewijzing van een justitiehuis en een Veilig Huis aan de Stad Halle, lijkt het mij logisch om ook daar het parket (tijdelijk) onder te brengen op een “justitie-site”, meteen ook het ideale moment om ook de politierechtbank een waardig onderkomen te geven.” stelt de burgemeester van de stad Halle, Marc Snoeck.
 
“Een volwaardig parketgebouw gaat over meer dan hygiënische en moderne werkomstandigheden, ook de uitvoering van het beleid van de Procureur is in se onvolledig door de slechte huisvesting. De rechtszoekenden (slachtoffers en verdachten) van Halle-Vilvoorde hebben niet dezelfde rechten als in alle andere arrondissementen. Zij kunnen geen onmiddellijke afspraak met een justitie assistent maken, hebben minder mogelijkheden om een dossier in te kijken, kunnen moeilijker verschijnen voor de Procureur des Konings na een beslissing tot tijdelijk huisverbod en kennen een tragere afhandeling van hun dossier doordat magistraten en documenten veel meer en veel vaker onderweg zijn.” besluit Tiebout.
 
“We hopen dan ook dan ook dat er snel voorzien wordt in een degelijk onderkomen voor het parket en haar medewerkers, daar waar dat het meeste steek houdt, in Halle” stellen de 4 mandatarissen in koor.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 jan 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 feb 2024

archief