ASSE - Investeren in fietssnelwegen op tal van locaties

C21

ASSE - Investeren in fietssnelwegen op tal van locaties

A_afbeelding_asse_fiets
 
De provincie Vlaams-Brabant investeert 1.553.763,96 euro in de aanleg van een stuk van de fietssnelweg F221 tussen Sleewagen en Voorstehoeve en een stuk van de ​ F212 tussen Kruiskouter en Spoorwegbaan in Asse. De gemeente Asse plant de aanleg van een aantal stukken fietspad langs de fietssnelwegen F221 en F212. Op de F221 wordt de fietssnelweg aangelegd langs de spoorlijn tussen Sleewagen en Voorstehoeve. Het stuk heeft een lengte van 700 meter. Op de F212 wordt de fietssnelweg tussen Kruiskouter en Zittert aangelegd. Het gaat om één van de laatste belangrijke werken aan deze fietssnelweg tussen het centrum van Asse en Zellik. Het stuk heeft een lengte van 800 meter.

 De nieuwe fietspaden bestaan telkens uit een fietsweg van 4 meter breed en wordt aangelegd in zwarte asfalt. Langs beide zijden van de fietsweg wordt een uitwijkstrookvoorzien in grindgazon voor andere gebruikers, zoals wandelaars of fietsers, die even willen stoppen. Er komt verlichting langs de fietspaden.Op beide stukken fietssnelweg wordt er een verkeersfilter voorzien. Dit groene middeneiland met bomen maakt de route ook aantrekkelijker. ​Ter hoogte van de overweg Zittert komt nog een rustpunt met bomen en picknicktafels. De werken zijn gestart op vrijdag 3 november en lopen vermoedelijk tot aan de zomer van 2024. 

Investeren in fietsen

 

“Fietsen is één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken, is gezond en goed voor het milieu”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “Een fietssnelweg brengt fietsers vlot, veilig en comfortabel over een langere afstand.” De provincie Vlaams-Brabant wil daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op en moedigt gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Dat is een gemeente-overschrijdend netwerk dat ​ woonkernen, scholen, winkelcentra en bedrijventerreinen met elkaar verbindt.

 

“In Asse hebben we van koning Fiets een absoluut beleidsspeerpunt gemaakt. We versterken de zwakke weggebruiker”, zegt ook burgemeester Koen Van Elsen. ”Bij de herinrichting van straten staan fietsers en voetgangers voorop. Wie omschakelt naar de fiets wordt niet langer gestraft, maar beloond. We zien dat dit beleid vruchten afwerpt. Het aantal fietsers binnen de gemeente stijgt gestaag, ook bij onze eigen werknemers en het bestuur. Koning Fiets is een volwaardig alternatief voor de auto. Met de invoering van een zone 30 in het centrum én meer groen willen we de veiligheid en leefbaarheid verhogen. De realisatie van de F212 en F221 vormen hier een zeer belangrijk onderdeel van.”

 

Fietsfonds helpt gemeenten

De subsidies voor deze fietsinfrastructuur komen uit het Fietsfonds. Fietssnelwegen op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk, die voldoen aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kunnen daardoor tot 100% gesubsidieerd worden. Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jan 2024
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 feb 2024

archief