Honderden hulpverleners zorgen voor een veilige carnaval

C21
Halle_carnaval
 

Honderden hulpverleners zorgen voor een veilige carnaval

Dsc_0082_01__large_
 
Dsc_0093_01__large_
 
Dsc_0050_01__large_
 
Dsc_0055_01__large_
 
Dsc_0060_01__large_
 
Dsc_0073_01__large_
 

Carnaval in Halle staat synoniem voor een veilige carnaval. Om dit te realiseren worden er honderden hulpverleners op de been gebracht en is er een veiligheidsdorp ter hoogte van de basiliek dat drie dagen en nachten op volle toeren draait.

Het carnavalsfeestje in Halle houdt een aantal niet te onderschatten risico’s in door de enorme volkstoeloop en de moeilijke bereikbaarheid van het centrum voor de hulpdiensten. Vlakbij de basiliek wordt er daarom jaarlijks een veiligheidsdorp opgericht waar feestvierders dag en nacht de eerste medische zorgen kunnen krijgen. De hulpdiensten houden er ook de volledige feestzone nauwlettend in de gaten via een cameranetwerk. Op die manier kan er bij een probleemsituatie onmiddellijk een overleg plaatsvinden en een aangepaste interventie worden opgestart.

Plannen en uitproberen

Maanden vooraf wordt de veiligheid grondig voorbereid door de zogenaamde ‘veiligheidscel’. Deze wordt aangestuurd door de cluster integrale veiligheid - noodplanning bij de stad Halle. Alle hulpdiensten zoals de brandweer van de zone Vlaams-Brabant West, de medische hulpdiensten (onder hen o.m. de spoeddienst van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria in Halle en het Rode Kruis Halle), de politie van de zone Zennevallei maar ook organisator Halattraction en de clusters evenementen en communicatie van de stad Halle maken integraal deel uit van deze veiligheidscel.

De veiligheidscel is voorbereid op het ergste. Mocht er dus was wat gebeuren, kunnen de hulp- en de stadsdiensten terugvallen op een bijzonder nood- en interventieplan. Is er een gaslek in de feestzone? Is er een kind vermist? Is er een brand? …. Voor elke probleemsituatie is er een noodscenario voorhanden. Op die manier weet elke hulpverlener en elk lid van de veiligheidscel wat hem of haar te doen staat. “Zij verzamelen maanden vooraf om alles te bespreken maar ook voor enkele zandbakoefeningen. Daarbij worden een aantal scenario’s echt nagespeeld. Op die manier leren we elkaar beter kennen en weet iedereen wat zijn taak is in een probleemsituatie”, verduidelijkt Alain Habils (woordvoerder brandweer zone Vlaams-Brabant West).

Het bijzonder nood- en interventieplan bevat voorts een uitgebreid hoofdstuk ‘bereikbaarheid’. De hulpdiensten moeten immers weten hoe ze zich het snelst kunnen verplaatsten in en rond de feestzone. En die bereikbaarheid verandert voortdurend tijdens de verschillende stoeten en carnavalsactiviteiten. Ook alle mogelijke wegenwerken zitten hierin vervat. Met dit overzicht kunnen de hulpverleners zich toch snel verplaatsen in het centrum van de stad tijdens een interventie.

Rode Kruis aanwezig met 100 vrijwilligers

Binnen de feestzone is het Rode Kruis verantwoordelijk voor alle medische evacuaties. “Met carnaval Halle brengen we zo’n 100 vrijwilligers op de been. In het veiligheidsdorp is er een vooruitgeschoven hulppost waar we de eerste medische zorgen toedienen. Hier is regelmatig een spoedarts van het AZ Sint-Maria aanwezig, we laten dus niets aan het toeval over. Maar tijdens de stoeten staan onze ziekenwagens en vrijwilligers ook her en der verspreid in de stad. Op die manier zijn we ondanks de drukte toch overal snel ter plaatse”, vertelt Luc Dekegel (hulpdienstverantwoorderlijke Rode Kruis Halle)

Extra brandweerpersoneel in Halse kazerne

De brandweer van de zone Vlaams-Brabant West versterkt tijdens de drie dagen van carnaval de kazerne in Halle met extra personeel. “Op zondag verdubbelen we zelfs bijna het aantal manschappen. Ook voorzien we in de kazerne permanent twee duikers voor het geval er een feestvierder in het water zou belanden”, verduidelijkt woordvoerder Alain Habils.

Politie trommelt 240 agenten op

Carnaval Halle is voor de politie van de zone Zennevallei het grootste evenement op het vlak van veiligheid en coördinatie. In totaal worden er zo’n 240 agenten op de been gebracht. De politie van de zone Zennevallei kan hierbij ook rekenen op de ondersteuning van de federale politie en korpsen uit de omgeving. “Onze ordediensten coördineren onder meer het verkeer in en rond de stad. In de feestzone waken we er over dat alles rustig en veilig verloopt. Sommige agenten zijn in burger of hebben een carnavalsplunje aangetrokken. Deze mensen proberen probleemsituaties vroegtijdig te detecteren en in de kiem te smoren. Maar amokmakers weten intussen dat ze in Halle in geen geval welkom zijn. Hetzelfde geldt voor drugdealers en -gebruikers, ook zij worden onmiddellijk verwijderd van carnaval. We hebben hiervoor ook een vereenvoudigde procedure afgesproken met het parket en die gaan we zeker toepassen”, verduidelijkt Mark Crispel (politiezone Zennevallei).

Ook carnavalsgroepen zijn voorbereid

Niet enkel de hulpverleners hebben zicht grondig voorbereid, ook de carnavalsgroepen weten wat hen te doen staat. “Tijdens de maandelijks vergaderingen met alle carnavalsgroepen hameren we telkens op die veiligheid. Mogelijke probleemsituaties worden er uitgebreid besproken. Ze weten dus zeer goed dat ze alle richtlijnen van de hulpdiensten moeten opvolgen als er wat gebeurt”, aldus Jos Appelmans van Halattraction. Dat is ook de reden waarom carnavalisten geen outfit mogen dragen die te grote gelijkenissen vertoont met de uniformen van de hulpdiensten. Dit zou immers voor verwarring kunnen zorgen en de veiligheid in gevaar kunnen brengen.

Drie dagen ‘samen zorg dragen’, schept een band

Dinsdagochtend wordt het veiligheidsdorp opnieuw afgebroken. Voor de hulpverleners is dit doorgaans een emotioneel moment. Want drie dagen ‘samen zorg dragen voor de feestvierders’, schept ook hechte band tussen de hulpverleners. Van het carnavalsfeest zelf hebben ze misschien niet kunnen genieten, maar wel van de voldoening achteraf als alles vlot en veilig is verlopen. Daar doen ze het voor!

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2019
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 24 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 feb 2024
Devogeleer Emile | 22 feb 2024
Devogeleer Emile | 22 feb 2024

archief