BEERSEL - Kerk en Pastorie Lot worden woonzorgcentrum en appartementen

BEERSEL - Kerk en Pastorie Lot worden woonzorgcentrum en appartementen

Editiepajot_beersel_lot_foto_devill_

Tot 8 november kan iedereen bezwaar indienen tegen de ombouw van de Kerk en Pastorie van Lot , deelgemeente van Beersel, tot appartementen en woonzorgcentrum.Het plan is op 2 oktober ingediend en de uitleg staat  zoals  wettelijk voorgeschreven op het  omgevingsloket.

De plannen kan je consulteren op het omgevingsloket. Vooral de  architectennota  omvat  interessante informatie. Alle informatie via deze link.

In de plannen is een zes bouwlagen tellend woonzorgcentrum opgenomen, met de nok van het kerkgebouw als  maximale bouwhoogte. In een eerste fase worden er 30 eenpersoonskamers en 39 assistentiewoningen voorzien, maar het aantal bedden kan opgetrokken worden naar 75.

Middenbeuk

De uiteindelijke veertien assistentiewoningen komen op de twee bovenste verdiepingen van het woonzorgcentrum en in de pastorie. Op het gelijkvloers van die pastorie komt er een kinderopvang. Het rechterdeel van de pastorie gaat tegen de vlakte, waardoor er ruimte is voor een nieuwe toegang.

De kerk blijft grotendeels behouden, maar er wordt ook gebroken. De middenbeuk van de kerk en de aanbouwen aan de zuidoostzijde moeten weg. De gevels aan de Pastoriestraat en Blokbos worden zo veel mogelijk behouden. Waar mogelijk blijft de typische raamindeling van een kerkgebouw behouden. Om te kunnen voldoen aan de eisen van een woonzorgcentrum kunnen de glasramen echter niet overal behouden blijven.

Stille ruimte

In het interieur blijven wel een aantal typische elementen behouden,. Zo wordt op de eerste verdieping ter hoogte van het koor een stille ruimte ingericht, waarbij de typische kenmerken van het kerkgebouw kunnen behouden blijven.

Op het gelijkvloers, ter hoogte van de voormalige inkom van het kerkgebouw, wordt een gemeenschappelijke ruimte met cafetaria ingericht. De houten inkomdeur wordt vervangen door een glaspartij.”

Op de site worden verder nog heel wat woongelegenheden gecreëerd. Aan de zuidoostelijke kant komt een appartementsblok met vier bouwlagen en in totaal 26 appartementen. Er blijft ook 2.000 vierkante meter groen, met onder meer een private tuin en petanquebaan.

Op de site moeten een aantal bomen en struiken gerooid worden, maar de grote boom tussen de kerk en de pastorie mag blijven. Dat geldt ook voor de bestaande boom ter hoogte van Blokbos en de aanplantingen aan het oorlogsgedenkteken Heilig Hart. Het gedenkteken zelf en het monument voor de gesneuvelden blijft behouden, het kruisbeeld moet wel verplaatst worden.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 okt 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 07 aug 2020
Hugo Devillé | 07 aug 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 14 jul 2020

archief