BEERSEL Coronacrisis zorgt voor nieuwe subsidiereglementen

BEERSEL Coronacrisis zorgt voor nieuwe subsidiereglementen

Editiepajot_bart_devill___beersel
EP
 

 De gemeenteraad keurde twee subsidiereglementen goed die er kwamen ingevolge de coronacrisis: een voor de financiële compensatie voor het verlies aan inkomsten door de annulering van winstgevende activiteiten en voor doorlopende kosten voor infrastructuur tijdens de coronacrisis en een ander voor coronaveilige activiteiten van verenigingen en organisaties.

De corona-crisis heeft ook in Beersel de sectoren cultuur, jeugd en sport zwaar getroffen. Om de lokale besturen te helpen om die sectoren bij te staan, besliste de Vlaamse Regering om hen in 2020 eenmalig een subsidie uit het noodfonds toe te kennen, de gemeente Beersel kreeg 341.922,86 euro. Na overleg tussen Jo Vander Meylen(Lijst Burgemeester) en  schepen van Jeugd, Elsie De Greef(N-VA), schepen van Cultuur en Sport) heeft de gemeente er voor gekozen de voornaamste focus te leggen op de ondersteuning van verenigingen. Deze laatsten zijn bevraagd om zicht te krijgen op hun noden. 
Hieruit zijn dan onder meer de 2 subsidiereglementen ontstaan, namelijk “Het subsidiereglement voor coronaveilige activiteiten van verenigingen en organisaties” en het “Subsidiereglement voor de financiële compensatie voor het verlies aan inkomsten door de annulering van activiteiten en voor doorlopende kosten voor infrastructuur tijdens de coronacrisis”.
 
Elsie De Greef: “In totaal kan elke vereniging max 2500 euro krijgen. Als elke vereniging/organisatie dit zou vragen dan is het geld op. We denken dat dit niet het geval gaat zijn, de verenigingen hebben dit jaar hun werkingskosten gekregen en krijgen die volgend jaar ook, ook al hebben ze niets kunnen organiseren. “ Daar buiten  trof de gemeente nog heel wat andere maatregelen: o.m. plaatsen van staanders met alcoholgel in gebouwen waar verenigingen komen, de speelpleinwerking coronaveilig gemaakt, coronaveilige kampen gezocht voor de jeugd-, sport- en cultuurverenigingen, bijkomend kampvervoer, enz… Ook wordt er nog heel wat gepland naar de toekomst toe.
Amendementen ingediend door Vlaams Belang en Groen – deze laatste fractie vond 2.500 euro een peulschil voor een grotere vereniging en dat het totale bedrag zou moeten gaan naar de verenigingen en niet naar bvb de aankoop van nadars- werden na schoring van de zitting door de meerderheid verworpen. Uiteindelijk stemde het overgrote deel van de gemeenteraad voor, Groen onthield zich. 
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 okt 2020
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 05 okt 2020

archief