BEERSEL/HALLE Schermen geplaatst voor kikker- en paddentrek

C21

BEERSEL/HALLE Schermen geplaatst voor kikker- en paddentrek

Editiepajot_bart_devill___paddentrek
foto Bart Devillé
 

 Ook dit jaar slaan Natuurpunt Halle, Natuurpunt Beersel en de gemeentediensten van Beersel en Halle  de handen in elkaar om ervoor te zorgen dat de duizenden kikkers en padden  veilig de voortplantingspoelen bereiken. Er wordt gerekend op heel wat vrijwilligers zullen om amfibieën te redden. Initiatiefnemers Christine Goessens en Katleen Wauters  verwachten dat binnenkort, wanneer de omstandigheden gunstig zijn, kikkers, padden en salamanders massaal zullen ontwaken uit hun winterslaap om aan de grote trek te beginnen. Amfibieën brengen de winter door aan land, ingegraven in een ondergrondse holte of onder een hoop bladeren.    In februari wanneer de avondtemperaturen rond 8°C zijn trekken ze naar hun voortplantingspoel met als enig doel een partner zoeken en zorgen voor het nageslacht.

Aangezien ze in de Haakstraat en de Fazantenlaan de straat oversteken eindigt de tocht op weg naar nieuw leven vaak in een platte dood. Daarom wordt 150m scherm geplaatst die de amfibieën naar ingegraven emmers zal leiden.   De vrijwilligers controleren deze dagelijks en brengen de verliefde kikkers en padden naar de poel.  In 2020 werden 2654 kikkers en 300 padden overgezet.  Voor wat de kikkers betreft is dit één van de meest succesvolle populaties in Vlaanderen. We zijn dan ook  heel fier bij te dragen aan dit succes.
Ook is er heel goed nieuws.  Halle bestudeert momenteel de mogelijkheid  om onder de Haakstraat een (padden) tunnel aan te leggen. Hierdoor zullen ook de terugtrekkers geen gevaar meer lopen. We hopen natuurlijk dat dit zal gerealiseerd worden. De Beerselse schepen van Dierenwelzijn Elsie De Greef (N-VA) helpt  graag mee aan de actie.  Met veel plezier plaatst zij mee  de schermen en zet zij dieren over.  Nu de Haakstraat definitief éénrichtingsstraat is geworden kan het overzetten ook op een veilige manier gebeuren. Zij heeft heel veel waardering voor al de vrijwilligers en dankt iedereen voor dit prachtige werk en vraagt de automobilisten die tussen april en juni de Haakstraat nemen ,op te letten want dan moeten al die kikkers met hun jongen terug naar hun winterverblijf en daarvoor steken zijn terug de straat over. Wenst u ook mee te  helpen aan de overzetactie?  Graag een seintje aan Christine Goessens tel. 0479 59 22 59. 
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 feb 2021
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 07 mei 2021
Hugo Devillé | 03 mei 2021

archief