BEERSEL Heemkundig Genootschap schenkt schilderij aan “Dynastie & Cultureel Erfgoed

C21

BEERSEL Heemkundig Genootschap schenkt schilderij aan “Dynastie & Cultureel Erfgoed

Editiepajot_bart_devill___schilderij_leopold_3
foto Bart Devillé
 

 

Op maandag 27 september schonk Heemkundig Genootschap “van Witthem” een schilderij van koning Leopold III aan de Koninklijke Vereniging Dynastie & Cultureel Erfgoed. Het gaat hem hier om een staatsieportret van koning Leopold III op ware grootte aan de vzw Koninklijke Vereniging Dynastie & Cultureel Erfgoed. Door de recente verkoop van de Grote Sleutel in Alsemberg was men dringend op zoek naar een nieuw onderkomen voor dit enorme schilderij (215 cm x 122 cm) van kunstschilderes Yvonne Reper. Leopold III is afgebeeld ‘ten voeten uit’ en draagt het grootlint van de Leopoldsorde,  de koning der Belgen is immers steeds de grootmeester van deze ridderorde. Onderaan een gefantaseerde horizon met evocatie van enkele Belgische monumenten (mogelijk een weergave van het stadhuis van Brussel en Sint-Romboutstoren Mechelen, …). Het werk hing tot de jaren 1970 in het Beerselse postkantoor en werd daarna aan het Genootschap geschonken.

De vzw zal het schilderij goed bewaren en mogelijk tentoonstellen in het Museum van de Dynastie in hartje Brussel. De vzw zet zich in om de rol van de dynastie te promoten en het erfgoed met betrekking tot het Belgisch Koningshuis te bewaren op lange termijn.

Yvonne Reper (1905-1967) volgde een opleiding aan de Academie van Brussel en was o.a. leerlinge van Alfred Bastien. Zij had haar atelier in Alsemberg samen met haar echtgenoot, miniatuurschilder Maurice Vanweyenbergh. Ze schilderde talloze portretten van hoogwaardigheidsbekleders. In de O.-L.-Vrouwekerk van Alsemberg hangt een portret van kardinaal Van Roey, geschilderd ter gelegenheid van de kroning van het O.-L.-Vrouwbeeld in 1934, en in het Beersels gemeentehuis hangen diverse landschappen van haar hand.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 sep 2021
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 jan 2023

archief