REGIO - 3,5 hectare extra bos in Pajottenland & Zennevallei

C21

REGIO - 3,5 hectare extra bos in Pajottenland & Zennevallei

Scherm__afbeelding_2023-03-01_om_22
 

Het plantseizoen loopt op zijn einde, dus tijd voor een terugblik. In onze regio realiseerde Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, samen met partners en vrijwilligers, vier openbare bosplantacties. Samen zorgden we voor 3,5 hectare extra bos, zo’n zeven voetbalvelden.

 

De Vlaamse regering nam in 2020 de beslissing om tegen eind 2024 maar liefst 4000 hectare extra bos aan te leggen. Om deze bosuitbreiding te realiseren, werkt de overheid onder andere samen met de Regionale Landschappen. In onze regio zet Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei mee haar schouders onder het project. Tijdens het plantseizoen 2022-2023 plantte ons regionaal landschap bijna 3,5 hectare bos. Dit deden we samen met partners en heel wat vrijwilligers. 

 

In Beersel was er de aanplant in het Zitterbos. Langs de Kerkhofstraat, tegenover begraafplaats van Lot, herstelden we een deel van het voormalige Zitterbos, met opgaande bosrand en open plek. 2.700 bomen, goed voor ruim 12.500 m² extra bos, gingen de grond in. 

Nog in Beersel werd gekozen voor de ingroening van een nieuw aangelegd bufferbekken ter hoogte van de kruising van de Beerselsestraat en de Bredegracht. 1.500 bomen zorgen samen voor ruim 4.300 m³ extra bos.

Ook Lennik werd deze winter een stukje groener door de tweede fase van het aanplant van het Slagvijverbos aan de Vijverseleweg. 1000 boompjes, goed voor 3000 m² extra bos, werden er geplant. Het verder bebossen van deze plek maakt dat inwoners en bezoekers er tegen 2035 een heerlijk koel stekje hebben tijdens warme zomerdagen. 

 

Onze laatste aanplantactie vond plaats in Halle, aan het Perregat in Lembeek. Maar liefst 500 vrijwilligers staken er de handen uit de mouwen om de 5.600 boompjes in de grond te steken op een perceel van Natuur en Bos. Het gaat om een mooie mix van inheemse soorten als wintereik, winterlinde en boskers, in combinatie met snelgroeiende wilg en abeel als zonnescherm en een bloeiende struikengordel. In totaal gaat het om anderhalve hectare aan extra bos in natuurgebied Perregat. De boomplantactie werd verder opgevrolijkt met Highland Games, animatie, begeleide wandelingen en een natuurbar. Dit initiatief kaderde in Plan Boommarter, een samenwerkingsverband om de waardevolle natuur in de buurt van het Hallerbos te versterken. 

 

Wil je zelf een bos aanplanten of heb je vragen over bosbeheer, bosaanplant, wetgeving of administratie? Wietse Frickel, bosconsulent van Bosgroep Vlaams-Brabant helpt je graag verder.Wietse.frickel@vlaamsbrabant.be.

 

De bosplantacties werden verwezenlijkt met volgende partners.

  • Zitterbos: Strategisch Project Zennevallei, gemeente Beersel en Bosgroep Vlaams-Brabant
  • Bufferbekken: gemeente Beersel en Bosgroep Vlaams-Brabant
  • Slagvijverbos: Agentschap Natuur en Bos en Buumplanters
  • Perregat: Een actie in het kader van Plan Boommarter (samenwerking met Agentschap Natuur en Bos, stad Halle, Natuurpunt afdeling Halle, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, provincie Vlaams-Brabant en Natuurgidsen Zuidwest-Brabant), CC ’t Vondel, sportdienst stad Halle, strategisch project Zennevallei, Vlaamse Waterweg en Vlaamse Milieumaatschappij
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mrt 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 15 feb 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 14 feb 2024
Hugo Devillé | 12 feb 2024
Marc Sluys | 12 feb 2024
Roger Swalens | 10 feb 2024
Devogeleer Emile | 09 feb 2024

archief