NINOVE – De oudste, de stoutste en de jongste Beeckmans stellen samen “TENTOON”

C21 Css

NINOVE – De oudste, de stoutste en de jongste Beeckmans stellen samen “TENTOON”

Editiepajot-ingezonden-foto-de-oudste_-stoutste-en-jongste-05032014
ingezonden foto

Jozef Beeckmans is een kranige 90 +er. Hij woonde en werkte zijn ganse leven in Ninove. Hij is altijd heel creatief geweest: speelgoed maken voor zijn kinderen en kleurrijke decors schilderen op binnenmuurtjes. Hij was ook muzikant: hij speelde jarenlang trompet in een jazz-ensemble. Zijn huis was het repetitielokaal en ook de thuisbasis van “De Wettelkrabbers”.

Maar zijn grote droom realiseerde hij toen hij op pensioen kon gaan: schilderen! Jarenlang volgde hij teken- en schilderlessen in de academie met o.a. Rufijn de DECKER. Hij schilderde heel graag de unieke lokale historische gebouwen: kerken, kapelletjes, bruggen en scholen. Het landschap dat erbij hoorde kreeg veel aandacht en zorg. Stillevens uit het dagdagelijkse leven toverde hij ook massaal uit zijn verftubes. Alle muren in zijn huis, elk leeg plekje, elk klein hoekje in de Nederwijk zijn ingepalmd door zijn werk: hoog tijd dus om ermee naar buiten te komen!

Marc Beeckmans bleef tot zijn 25ste in Ninove. ‘De schoonste tijd van mijn leven’, zegt hij er zelf altijd over. Hij kreeg ontzettend veel creatieve kansen: studeerde aan de Sint-Lucasinstituut in Brussel en was PV in de jeugdclub TIEN-TWEN. Voor de Ninoofse kinderen richtte hij het jeugdatelier Ninopieterken op, evenals de kunstenaarsgroep Ninopus en Festopus. CARNAVAL heeft hem steeds nauw aan het hart gelegen!

O.a. carnavalwagens maken met de jeugdklup & de Vicken. Dolle pret ook op de laatste carnavaldag met “De Daisjendagzabberieers”. Ooit trok hij met carnaval zelfs naar Brazilië! Daar heeft hij ook enkele maanden geschilderd en tentoongesteld (in JOA PESSOA). Ondertussen woont Marc al bijna 40 jaar in Wuustwezel. Ook hier startte hij een jeugd- en volwassenenatelier ’t Kratje en kreeg van de gemeente de cultuurprijs Suske-wiet!

Hij was leraar beeldende kunst in PIUS X en in KDG Hogeschool in Antwerpen.

Na zijn inleefreis in de townships van Zuid-Afrika werd een groots containerproject uitgewerkt met zijn studenten op de Zuiderdokken “ART for HEALING”. In de Noorderkempen mocht hij op verschillende plaatsten tentoonstellen en zandtapijten neerleggen. ZIJN technieken zijn sterk gevarieerd : olieverf op doek, waskrijt en gouache, collages, materialen uit de natuur, zand, installaties… Over zijn stijl en zijn werk vind je meer info op zijn website www.marcbeeckmans.com

Kris is de jongste Beeckmans. Hij woont ook in Wuustwezel. Jozef is zijn peter. Kris is een tuinman in hart en nieren. Hij leeft heel dicht bij planten en dieren. Tijdens zijn verblijf bij de straatkinderen in Rio do Janeiro maakte hij van hen een fotoreeks. Zeker vandaag, in aanloop naar de WORLD-cup football nog brandend actueel!

Hun werk wordt tentoongesteld in het oude stadhuis van Ninove.

zondag 16 maart van 13u tot 17 uur, dinsdag 18 maart van 10u tot 19 uur, zaterdag 22 maart van 10 u tot 19 uur, zondag 23  maart van 13 u tot 17 uur. Iedereen is van harte welkom gratis toegang en drankje.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mrt 2014
Jacky Delcour
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 21 jun 2022

archief