NINOVE - De Kalmoes vzw wint in samenwerking met VZW Jong uit Gent, de Cera/ Uit de marge -prijs Jeugdwelzijnswerk 2016

C21

NINOVE - De Kalmoes vzw wint in samenwerking met VZW Jong uit Gent, de Cera/ Uit de marge -prijs Jeugdwelzijnswerk 2016

Image1
 
Image2
 

Op donderdag 19 november won vzw Jong in samenwerking met De Kalmoes vzw,  de Cera-prijs Jeugdwelzijnswerk Bouwt Bruggen. Deze prijs zet werkingen in de kijker die zich bijzonder verdienstelijk maken in het werken met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie, en daarbij bruggen slaan naar levensdomeinen die voor ook voor kwetsbare groepen relevant zijn. Zoals het onderwijs, de hulpverlening of de wereld van de arbeid. 

De Cera-prijs van het Vlaams Jeugdwelzijnswerk werd uitgereikt tijdens het congres van Uit De Marge, te Antwerpen.

In samenwerking met de 2 meisjeswerkingen van vzw Jong, (Sluizeken-Tolhuis-Ham en Brugse Poort)uit Gent  heeft De Kalmoes vzw in de loop van 2015 een project opgestart ‘Paardenkracht#meisjesmacht’. 

Er werd wekelijks paardrijles gegeven aan een groep van 16 meisjes uit deze Gentse buurten.

De grootste groep meisjes kwam uit de leeftijdscategorie 12 t.e.m. 15 jaar. Ook de roots van de meisjes was zeer divers: Marokkaans, Afghaans, Somalisch, Tsjetsjeens, Belgische, Albanees, Palestijns, Turks ... .

Paardrijden als hobby was geen evidentie voor deze zeer diverse groep dames.  Niet alleen kwamen zij uit het toch wel verre Gent,  ook het paardrijden was hen totaal vreemd. We legden hierdoor zowel de focus op de sporttechnische/recreatieve aspecten van het paardrijden als op enkele cognitieve en educatieve elementen. 

De meisjes moesten zo ondermeer leren samenwerken en communiceren op een correcte manier.

Daarnaast werden er veel oefeningen en opdrachten aangereikt waardoor  hun fysieke conditie, zelfinzicht, zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid werden versterkt. Omdat Het hele project door de meisjes zelf werd gefinancierd leerden ze op een goede manier met geld om te gaan en waren ze heel erg betrokken op hun ervaringen. 

We beoogden bij de meisjes een positieve groei in hun persoonlijkheid en kracht alsook het creeren van nieuwe  vrienschappen en een positief groepsgevoel.

 

Wekelijks zagen we de meisjes groeien en openbloeien. Ze verlegden letterlijk hun grenzen op alle vlak. Meisjes die in het begin stil, of net heel storend waren kregen meer vertrouwen om op een correcte manier contacten te leggen.

Angst en onzekerheid maakten plaats voor moed “om toch eens te proberen”. 

Hoe denkt een paard? Hoe moet je er veilig mee omgaan? Hoe sta je rustig naast zo een groot dier? Vele vragen kregen een antwoord. 

In het begin hadden de meisjes veel nood aan ondersteuning door onze vele vrijwilligers. Maar langzaamaan zagen wij daar een grote kentering. Meer en meer dingen deden ze zelf, ondermeer verzorgen, opzadelen en naar de piste brengen. 

Zo leerden ze dat volhouden loont, en dat grenzen verleggen echt de moeite kan zijn.

Met het winnen van deze zeer prestigieuze prijs in het jeugdwelzijnswerk voelen wij ons als De Kalmoes vzw, zeer vereerd. Maar vooreerst zijn we vooral dankbaar dat wij de kans kregen van VZW Jong om samen met hen dit project te mogen realiseren. Het werken met deze jongeren past volledig binnen onze inclusieve filosofie  en dagdagelijkse werking gericht op integratie en inclusie. 

De Kalmoes VZW uit Meerbeke is een vereniging gericht op het aanbieden van therapeutische en aangepaste paardensport voor personen met en zonder beperking. 

We zijn een vereniging die kinderen, jongeren en volwassenen (ongeacht hun achtergrond of eventuele problematiek) wil stimuleren om samen te leren genieten en te groeien via het contact met paarden. 

Onze paardenactiviteiten worden in de eerste plaats ontwikkeld voor personen met een handicap en in de tweede plaats voor valide personen die een specifiekere begeleiding wensen. 

De manege draait volledig op vrijwilligers. Zij verzorgen de paarden, bieden lessen en therapie aan. 

De paarden worden hoofdzakelijk verzorgd door de dierbegeleiders, maar deze krijgen ondersteuning van een 16-tal medewerkers die bij De Kalmoes VZW te werk gesteld zijn in het kader van werkervaringcontracten, begeleid werk, time-out projecten of herintegratieprojecten. Als erkende zorgboerderij werkt De Kalmoes VZW ook met zorgboerderijovereenkomsten 

Reeds vanaf 2012 zijn wij door de Vlaamse Liga Paardensport erkend als  ethisch verantwoorde sportclub. Dit op basis van onze uitmuntende zorg voor de ruiter en onze paarden. 

Ook dit jaar zijn wij terug één van de goede doelen van de Music for Life actie van Studio Brussel!

Videofilmpje op https://www.youtube.com/watch?v=YqAgjuvpfS8

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 dec 2015
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 27 nov 2023
Marc Colpaert | 25 nov 2023
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 17 nov 2023

archief