NINOVE - Met de bus naar Willie Verhegghe in Ieper op 24 maart

C21

NINOVE - Met de bus naar Willie Verhegghe in Ieper op 24 maart

2018-02-dode_paarden_dode_dichters
 

Op zaterdag 24 maart stelt Willie Verhegghe zijn nieuwe dichtbundel ‘Dode paarden Dode dichters‘ voor in ‘In Flanders Fields Museum’ (Ieper). In het kader van de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog chartert CultuurForum Ninove een bus.

 

Over oorlogen is al heel wat poëzie geschreven. Vooral de talrijke gedichten over de gruwel van de Eerste Wereldoorlog, vaak in de loopgraven door soldaten zelf op papier gezet, zorgen voor schokkende lyriek. De Ninoofse stadsdichter Willie Verhegghe publiceerde in 1973 al een dichtbundel waarin hij de toen nog aan gang zijnde Vietnamoorlog in contrast plaatste met WO I in Vlaanderen. In 2000 evoceerde hij in 'Ode aan Owen/Ode to Owen' de laatste dagen van de op 3 november 1918 in het noorden van Frankrijk gesneuvelde Wilfred Owen. Deze ‘war poet’ wordt algemeen beschouwd als de meest talentvolle dichter van en over WO I. Owen was ook de eerste die zich in zijn gedichten scherp heeft afgezet tegen deze oorlog. In de nieuwe tweetalige dichtbundel 'Dode Paarden Dode Dichters' schetst Willie Verhegghe een breder beeld van de Eerste Wereldoorlog met speciale aandacht voor het massale dierenleed en andere gesneuvelde dichters naast Owen. Hij herinnert in een paar gedichten ook aan Belgisch, Frans, Canadees en Duits oorlogsleed, wat aan deze uitgave een internationaal karakter bezorgt. 'Dode paarden Dode dichters' bevat daarnaast de 19 gedichten van 'Ode aan Owen/ Ode to Owen'.

 

Programma zaterdag 24 maart

  • 14.00 uur: samenkomst aan de bibliotheek van Ninove (Graanmarkt); vertrek bus
  • 15.30 uur: bezoek aan de tentoonstelling ‘Sporen van oorlog. De Archeologie van de Eerste Wereldoorlog’ (In Flanders Fields Museum) 
  • 17.15 uur: voorstelling dichtbundel ‘Dode paarden Dode dichters’ (Willie Verhegghe), gevolgd door een receptie
  • 20.00 uur: ‘Last post’ aan de Menenpoort (met kransneerlegging voor alle Dode Dichters van de Eerste Wereldoorlog)
  • 20.45 uur: terugkeer naar Ninove

Kostprijs / Inschrijving

20 euro (bus + bezoek aan museum) via overschrijving op BE29 0017 1393 8264 van CultuurForum Ninove met vermelding ‘Uitstap Ieper – aantal personen’. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 feb 2018
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief