NINOVE - Taalspeelbad: het perfecte opstapje voor anderstalige kinderen

NINOVE - Taalspeelbad: het perfecte opstapje voor anderstalige kinderen

Editiepajot_ingezonden_logo_stad_ninove_

Sinds 2011 organiseert de stad tijdens de zomervakantie een Taalspeelbad voor anderstalige kinderen. Er ging dit jaar ook al een Taalspeelbad door in de krokusvakantie.

 

Tijdens dit zomerkamp van 12 tot en met 23 augustus worden 60 kinderen van 5 tot 12 jaar ondergedompeld in het Nederlands. De stad wil er met het Taalspeelbad voor zorgen dat kinderen die thuis weinig of geen Nederlands horen en spreken tijdens de vakanties, een goede start maken op school na de vakantie.

 

Kinderen worden ingeschreven via de basisscholen in Ninove. Elke school krijgt een aantal plaatsen toegewezen voor het Taalspeelbad, waarvoor ze kinderen kunnen inschrijven. Het is de school die selecteert welke leerlingen het meeste nood heeft aan taalondersteuning. Tijdens het Taalspeelbad worden kinderen immers ondergedompeld in het Nederlands op een speelse manier. Twee weken lang organiseren monitoren activiteiten voor deze kinderen: ze spelen spelletjes, er wordt geknutseld, gezongen, gedanst en gesport. De groepen gaan ook op uitstap naar de bib, kopen fruit op de markt en gaan langs bij de politie. Het Taalspeelbad laat op die manier kinderen Nederlands oefenen én het leert hen Ninove beter kennen. Het is belangrijk dat de kinderen zich goed voelen, in een veilige omgeving Nederlands kunnen oefenen en ook fouten mogen maken.

 

Ouderbetrokkenheid

"We zetten niet alleen in op de kinderen. Ook met de ouders gaan we aan de slag. Op die manier stimuleren we ouderbetrokkenheid, wat cruciaal is in het integratieproces. We informeren de ouders over de vele mogelijkheden om Nederlands te leren en zich verder te kunnen integreren in onze stad”, zegt schepen van sociale zaken Veerle Cosyns. "Bij de start en het einde van het Taalspeelbad zijn de brugfiguur en schoolopbouwwerker van de stad aanwezig. Ze geven informatie over mogelijkheden voor vakantieopvang of vrije tijd voor de kinderen, Nederlands leren of oefenen voor de ouders, over de UiTPAS ... Op het einde van het Taalspeelbad organiseren we een ouderfeest, zodat de ouders ook mekaar beter kunnen leren kennen."

 

Meer info?

Veerle Cosyns, schepen voor sociale zaken, 054 31 32 33, 0474 50 36 30, veerle.cosyns@ninove.be

Huis van het Kind (Bevrijdingslaan 7), 054 50 50 50, huisvanhetkind@sociaalhuisninove.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 aug 2019
Jacky Delcour
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 14 mei 2020
Jacky Delcour | 12 mei 2020
Jacky Delcour | 05 mei 2020
Jacky Delcour | 04 mei 2020

archief