NINOVE is autovrij op zondag 22 september

NINOVE is autovrij op zondag 22 september

Beeld_autovrije_zondag_2019
 

22 september hebben fietsers, skaters en andere zwakke weggebruikers het voor het zeggen in Ninove. De stad daagt iedereen uit om te kiezen voor een ‘andere’ mobiliteit dan de dagelijkse rit met Koning Auto. Samen met heel wat stadsdiensten en tal van verenigingen wordt autovrije zondag een ‘end of summer’-happening met straatacts, sportactiviteiten, marktjes en muziek.

 

Steeds meer mensen ervaren dat het ook met minder auto kan. Op autovrije zondag ontdek je hoe leuk het is om te voet of per fiets af te zakken naar het centrum van Ninove.

 

‘Niepersveld’ in de Kijker

Het autovrije gebied wordt dit jaar nog groter: de wijk Niepersveld (Zuidstraat, Ooststraat, Middenstraat, Weststraat, Dwarsstraat en een deel van de Abdijstraat) is onze eerste Wijk in de Kijker. Daar begint het autovrije feest al om 11.30 uur met een aperitiefconcert door KEVA, de harmonie van Aspelare. Om 13 uur geven we hier het officiële startschot van autovrije zondag met de stilaan klassieke ijsjeskoers. Kom met een ‘zacht’ voertuig naar de Ooststraat en ontdek al joyridend de geneugten van een stad zonder auto’s; aan de finish verdien je een ijsje. In de namiddag kan je in onze Wijk in de Kijker terecht voor een rommelmarkt & garageverkoop, een volks- en caféspelenparcours en een wijkwandeling.

 

Rechteroever focust op mobiliteit en veiligheid

De Rechteroever (Dr. Hemerijckxplein + Burchtdam) zet massaal in op ‘andere’ mobiliteit en (verkeers)veiligheid. Naast info- en verkoopstands leren jonge weggebruikers in het ‘verkeerspark’ van de lokale politie op een speelse manier de verkeersregels kennen. In het ‘Kijk, ik fiets’-parcours leren kleuters (2de en 3de kleuterklas) fietsen zonder steunwieltjes, onder begeleiding van hun ouders. Elders op Rechteroever opent Brandweerpost Ninove zijn deuren met tal van activiteiten en demo’s.

 

Nieuwe locatie voor ‘Ninove Speelstad’

Voor kinderen heeft autovrije zondag nog meer in petto dan een speels verkeerspark. Op een nieuwe locatie (Bevrijdingslaan, Vuurkruiserstraat, Savooiplein) bouwen De Stunt en de Ninoofse jeugdbewegingen een groot speeldorp met tal van begeleide attracties en springkastelen, knutselstands, workshops, verenigingenmarkt, animatie,… De Speelodroom zorgt voor een aparte peuter-/kleuterzone. Er zijn paardenritjes en een Jeugdraadcafé.

 

En verder

  • Kan je fietsen ‘Over de heuveltjes van…’ (25, 45 of 75 km)
  • Biedt Fiesta Europa specialiteiten, souvenirs en streekproducten van een veertigtal marktkramers uit heel Europa (ook op 20 en 21 september)
  • Slaat Tik-Tak Circus zijn tenten op aan ’t Oeversteksken (ook op 18, 20 en 21 september)
  • Breidt de rommelmarkt & garageverkoop in Pamelstraat/Nederwijk uit richting Dreef
  • Is de Graanmarkt het decor voor zowel demonstraties van sport- en dansverenigingen als een verkoopplek van afgevoerde boeken en andere materialen van de bibliotheek
  • Maak je samen met de Academie Beeldende en Audiovisuele Kunsten de Langste Straattekening vol gekke fietsen en rijtuigen zonder benzine
  • Brengen De Genoten brengen een dansvoorstelling op muziek van overleden popiconen, hanteren The Puffin’ Pipers een wel heel bijzondere doedelzak en vult ScubaBianchi een rijdend aquarium met goudvissen en een man die niet te vertrouwen is…

Gebruik gratis onze bewaakte fietsparkings

De meeste activiteiten vinden plaats tussen 13 uur en 18 uur, maar hier en daar begint het al vroeger. De meeste straten en pleinen in Ninove-centrum zijn vanaf 11 uur parkeervrij en tussen 12 uur en 19 uur verkeersvrij. Je komt op 22 september bij voorkeur met de fiets of ‘iets zonder lawaai’ naar Ninove. We zorgen voor gratis bewaakte fietsparkings (tussen 13 uur en 19 uur) in de Parklaan, de Rode Kruisstraat en de Weggevoerdenstraat. Op elke fietsparking is er een infostand. Infostands vind je ook aan het oud stadhuis (Oudstrijdersplein) en in de Wijk in de Kijker (Zuidstraat). Aan elke infostand kan je een UiTPAS-wandeling door autovrij Ninove starten; onderweg kan je tien UiTPAS-punten sprokkelen. Op elke infostand kan je meedoen aan een ‘andersmobiele’ tombola: er vallen tienrittenkaarten van De Lijn en Railpassen van de NMBS te winnen. Wie op autovrije zondag toch de auto van stal haalt, kan parkeren langs de ringwegen en op de parking van enkele bedrijven of groothandelszaken.

 

Het volledige programma en de gedetailleerde parkeer- en verkeersregeling lees je op www.ninove.be.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 sep 2019
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 30 jun 2020
Jacky Delcour | 30 jun 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 15 jun 2020

archief