NINOVE - Watercaptatie verboden door blauwalgenbloei in Dender

C21

NINOVE - Watercaptatie verboden door blauwalgenbloei in Dender

Editiepajot-logo-ninove

Op verschillende plaatsen in de Dender werd, net als vorig jaar, blauwalgenbloei waargenomen. Hierdoor is het op advies van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en De Vlaamse Waterweg verboden om water te capteren uit de Dender in Ninove voor het besproeien van landbouwgewassen én voor drinkwater voor vee. Pleziervaarten zijn nog toegelaten, net als vissen. Als visser moet je wel extra maatregelen nemen (dragen van handschoenen …) en je mag enkel vissen vanop de oever. Elk contact met het water moet vermeden worden.

 

Bovendien is het door de blauwalgenbloei ook verboden om in de Dender in Ninove te zwemmen, of om aan waterski, jetski en aanverwante activiteiten te doen. De impact hiervan is beperkt, want zwemmen op bevaarbare waterwegen is wettelijk verboden, en kan enkel voor een vergund evenement of in afgebakende veilige zones met een vergunning. Ook waterski, jetski en aanverwante activiteiten kunnen maar in zones die door De Vlaamse Waterweg zijn aangeduid.

 

Heb je zelf ergens blauwalgen gezien? Laat het dan weten aan de stad via leefmilieu@ninove.be.

 

Alle contact met blauwalgen moet worden vermeden, ze zijn immers giftig en kunnen huidirritatie of misselijkheid veroorzaken bij mensen en dieren die met het besmette water in contact komen.

Meer informatie over blauwalgenbloei, de gezondheidsrisico's en de maatregelen vind je op de website van de VMM.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jul 2020
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 30 mrt 2024

archief