NINOVE rookvrij

C21

NINOVE rookvrij

Editiepajot-logo-ninove

Roken is nog steeds de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. Uit de cijfers van de Gezondheidsenquête 2018 blijkt dat België 19% rokers telt in de bevolkingsgroep van 15 jaar en ouder. Confronterende cijfers. Daarom tekent stad Ninove in op de campagne ‘Generatie Rookvrij’ die ijvert voor een samenleving waarin kinderen en jongeren niet meer in de verleiding komen om te beginnen roken.

 

GENERATIE ROOKVRIJ

Generatie Rookvrij is een brede beweging van burgers en organisaties die streven naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken.

 

Kinderen hebben het recht om rookvrij op te groeien. Daarom wil Generatie Rookvrij ieder kind, geboren vanaf 2019, in elke fase van het opgroeien beschermen tegen tabaksrook. Zo wordt rookvrij opgroeien vanzelfsprekend en niet-roken de norm. Door niet meer te roken in het zicht van kinderen en kinderen een andere norm rond roken te leren, maak je hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

 

Schepen van Sociale Zaken Veerle Cosyns: “Stad Ninove draagt vanaf nu officieel het label ‘Generatie Rookvrij’, omdat het kinderen de kans wil geven om rookvrij op te groeien. ‘Generatie Rookvrij’ wil dat kinderen die nu geboren worden over 18 jaar kunnen zeggen ‘Ik behoor tot een rookvrije generatie!’. Dat kan door zoveel mogelijk plekken waar kinderen komen rookvrij te maken. Het Lokaal bestuur is zich bewust van haar voorbeeldrol en zal daarom de sigaret bannen en van alle publieke gebouwen officieel rookvrije sites maken. Er mag dus niet meer gerookt worden op en rond die terreinen, zeker niet binnen, maar ook niet buiten. En we zullen bezoekers sensibiliseren om niet te roken in het bijzijn van minderjarigen”.

 

ROOKVRIJE STAD

Het stadsbestuur wil meer doen dan enkel sensibiliseren en het domein rondom haar eigen gebouwen rookvrij maken. De stad wil tijdens deze legislatuur ook nagaan op welke manier we verenigingen en organisaties kunnen stimuleren om ook hun eigen infrastructuur en terreinen rookvrij te maken. “We rekenen op alle Ninovieters om voluit met ons mee te streven naar die 100 procent rookvrije generatie”, klinkt het bij Schepen Cosyns.

 

ROOKSTOPCURSUS

Het Sociaal Huis start in september met een rookstopcursus van 8 sessies. Op 6 september is er een vrijblijvende infosessie, op 20 september start de cursus. Deze cursus richt zich vooral op mensen in een kwetsbare situatie. Voor deze inwoners zijn er namelijk meer (sociale en financiële) drempels om op zoek te gaan naar professionele hulp bij rookstop.

 

Praktisch

  • Gratis en vrijblijvende infosessie: maandag 6 september 2021 om 18 uur
  • Eerste sessie van rookstopcursus: maandag 20 september 2021 van 18 uur tot 19.30 uur.
  • Locatie: Sociaal Huis, Burchtstraat 46
  • Inschrijven: welzijn@sociaalhuisninove.be of bel 054 50 50 50.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 aug 2021
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief