Erfgoedcel Denderland Ninove gaat met herinneringskoffers langs bij WZC Klateringen

C21

Erfgoedcel Denderland Ninove gaat met herinneringskoffers langs bij WZC Klateringen

Eg_denderland_herinneringskoffers
 
Naar aanleiding van Week van de Zorg introduceert Erfgoedcel Denderland zes herinneringskoffers die gebruikt kunnen worden in woonzorgcentra. Op donderdag 14 maart slaat de erfgoedcel deze koffers vol nostalgie open bij de bewoners van WZC Klateringen.
 
Wat is een herinneringskoffer?
 
Iedereen heeft herinneringen aan vroeger, en die herinneringen bracht Erfgoedcel Denderland bij elkaar in een koffer. Door mensen te prikkelen met filmpjes, foto’s of voorwerpen uit hun jeugdjaren worden ze aangemoedigd om herinneringen op te halen en hun verhaal te vertellen. De inhoud van elke herinneringskoffer is zo samengesteld dat verschillende zintuigen geactiveerd worden. Er is materiaal om te lezen, te beluisteren en te voelen. De koffers werden samengesteld rond zes verschillende thema’s: de klas, huishouden en zorg, vrije tijd, de keuken, geloof en feest.
 
Niet enkel voor therapeuten
 
De koffers willen een inspiratiebron zijn voor al wie met ouderen in gesprek gaat. Niet enkel animatoren of verzorgers in woonzorgcentra, maar ook mantelzorgers worden aangemoedigd om deze koffers te gebruiken. Ook binnen seniorenverenigingen kunnen de koffers een aanleiding zijn voor een namiddag vertelplezier, en zelfs op lagere scholen kan het een handig hulpmiddel zijn om in gesprek te gaan met ouderen. Henri Evenepoel, schepen bevoegd voor erfgoed: “De herinneringskoffers zijn op een heel fijne wijze samengesteld. Ik ben er zeker van dat ze de nostalgie naar boven halen en zullen zorgen voor boeiende gesprekken. En wie weet zullen ze ook contact tussen generaties stimuleren, wanneer kleinkinderen er mee aan de slag gaan op school.”
 
 Zoektocht naar vrijwilligers
 
Om de stap voor de woonzorgcentra om de herinneringskoffers te ontlenen kleiner te maken, doet Erfgoedcel Denderland ook een oproep naar vrijwilligers. Wie zich geroepen voelt om met de herinneringskoffers naar woonzorgcentra uit de regio te trekken, kan zich aanmelden via erfgoedceldenderland.be.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mrt 2024
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief