Dubbellezing over Helden van het verzet in CC De Plomblom in Ninove op 7 mei

C21

Dubbellezing over Helden van het verzet in CC De Plomblom in Ninove op 7 mei

Editie_ninove_bib_2__kopie_
Foto Marc Colpaert
 
Het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef lang onderbelicht. CC De Plomblom en de bibliotheek organiseren twee lezingen over het onderwerp. Dinsdag 7 mei houdt schrijfster Gretel Van Den Broek een lezing over haar boek ‘Heldendom’. Haar grootvader Staf Van Boeckel, politieagent in Lier, sluit zich aan bij het verzet. Al snel wordt hij gearresteerd, gemarteld, naar Breendonk en Duitse kampen gevoerd. Na de bevrijding besluit hij over de oorlog te zwijgen. Kleindochter Gretel ging op zoek naar wat haar grootvader - ook de grootvader van muzikant en televisiemaker Bart Peeters - nooit vertelde. ‘Heldendom. Verzet en verraad. Het verhaal van Staf Van Boeckel’ (B&L, 2022) is tegelijk een biografie, een roman en een hartverscheurend heldenverhaal. Bovenal stelt het boek prangende vragen over onze omgang met het verleden.
 
Een week later is Tim Van Steendam met een lezing over het project ‘Helden van het verzet’, dat eer bewijst aan “gewone mensen die buitengewone dingen deden tegen de nazistische bezetting”. In zijn boek’ De weg naar San Sebastian’ vertelt Tim Van Steendam het verhaal van twee Engelse piloten die vanuit België naar het ‘veilige’ Baskenland kunnen ontsnappen. Het boek focust vooral op de figuur van verzetsstrijdster Andrée De Jongh, die met haar medestanders van de Komeetlijn honderden piloten, soldaten en burgers naar Spanje kon smokkelen.
 
Voorafgaand aan de lezing vertelt de documentairefilm ‘Passage Pyreneeën’ (van Sipan Hota en Jos Van Herreweghe) het verhaal van acht jonge vrouwen die in de zomer van 2021 een tocht langs de ‘Chemin de La Liberté’ maakten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten duizenden Belgische vluchtelingen deze historische route op weg naar het veilige Spanje. Voor de acht vrouwen, verbonden aan de werking van Victoria Deluxe in Gent, werd de tocht een intense ervaring waarbij ze ‘de vergeten geschiedenis’ van vele Belgische vluchtelingen konden linken aan hun persoonlijke levensverhaal.
 
 
 
Praktisch
 
7 mei: lezing Gretel Van Den Broek over ‘Heldendom’ om 20 uur.
14 mei: film ‘Passage Pyreneeën’ (19 uur) + lezing Tim Van Steendam over ‘Helden van het verzet’ (20 uur)
De beide lezingen gaan door in CC De Plomblom, Graanmarkt 12, Ninove
Tickets via www.ccdeplomblom.org

  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 mei 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 03 jun 2024

archief