Hoe kun je besparen op je energierekening?

C21

Hoe kun je besparen op je energierekening?

Image001-1
 

De hoeveelheid energie die je gebruikt, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het aantal mensen dat in je huis woont, het aantal apparaten dat wordt gebruikt en de grootte van je woning. Doorgaans zijn de energiebronnen die in huizen worden gebruikt elektriciteit en gas - hoeveel je energierekening kost, hangt af van zowel het type energie dat je gebruikt als het tarief dat je gebruikt. Desondanks is het algemeen bekend dat de energierekeningen op het moment duurder worden. Vergelijk energie zodat je wat geld kunt besparen, waar je de onderstaande tips ook voor kunt gebruiken! 

 

Zet de thermostaat lager

Je kunt helpen je stookkosten te verlagen door een kamerthermostaat te installeren. Volgens de Energy Saving Trust kan het verlagen van de kamertemperatuur met slechts één graad je helpen om je verwarmingsrekening met ongeveer 10 procent per jaar te verlagen. Met slimme thermostaten kun je de temperatuur regelen en de verwarming regelen vanaf je smartphone of ander apparaat. Dus als je later thuis bent dan gepland, kun je de verwarming uitstellen om geld (en energie) te verspillen. 

 

Schakel stand-by-apparaten uit

Sommige apparaten gebruiken nog steeds kleine hoeveelheden stroom in de stand-bymodus. Hoewel zaken als koelkasten en diepvriezers altijd aan moeten staan, kunnen de meeste apparaten worden uitgeschakeld zonder dat dit gevolgen heeft voor de programmering. Neem bij twijfel altijd contact op met de fabrikant. Om het energieverbruik van je apparaat tot een minimum te beperken, kun je proberen stand-by-spaarders te gebruiken – hiermee kun je met een afstandsbediening meerdere stekkers in één keer uitschakelen. Als alternatief kunnen slimme stekkers ook helpen bij het plannen en uitschakelen van je energieverbruik.

 

Gebruik water verstandig

Hoe minder water je gebruikt, hoe minder energie je nodig hebt om het te verwarmen, dus probeer een bad te ruilen voor een korte douche - Ofwat zegt dat een douche van vijf minuten ongeveer 50 procent van het watervolume van een standaardbad gebruikt. Het monteren van een waterbesparende douchekop kan nog verder helpen en een vierpersoonshuishouden tot 35 euro per jaar besparen op gas volgens de Energy Saving Trust, en de waterrekening verlagen als je een watermeter hebt.

 

Installeer een nieuwe ketel

Aangezien verwarming en warm water meer dan de helft van je energieverbruik kunnen uitmaken, kan het hebben van een efficiënte ketel het verschil maken voor hoeveel je betaalt. Het rendement van een ketel neemt meestal af naarmate deze ouder wordt, dus als je ketel 15 jaar of ouder is, of als je merkt dat de rekeningen oplopen, moet je overwegen deze te vervangen. Moderne ketels hebben over het algemeen een A-classificatie en werken met een efficiëntie van meer dan 90 procent, dus het upgraden van je ketel kan je helpen besparen op je energierekening.

 

Was kleding op lagere temperatuur

De wasmachine is een van de meest gebruikte huishoudelijke apparaten - de Energy Saving Trust ontdekte dat deze ongeveer 16 procent van de totale kosten van de energierekening uitmaakt. Lagere temperaturen verbruiken minder energie. Experts ontdekten dat het verlagen van de temperatuur van je machine van 40°C naar 20°C de bedrijfskosten met ongeveer 62 procent kan verlagen. 

 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jul 2022
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Redactie Editiepajot | 26 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief