Sporten wij als Belgen genoeg?

C21

Sporten wij als Belgen genoeg?

Image001
 

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat er nog steeds een groot deel van de Belgen te weinig aan sport doet. Zeker een kwart geeft zelfs aan nooit te sporten en slechts 11% waagt zich aan daadwerkelijk spierversterkende activiteiten. Deze percentages zijn ook terug te vinden onder de inwoners van Pajottenland. Aangezien veel bewegen goed voor ons is, vooral naarmate je ouder wordt, is het belangrijk dat we hier zo snel mogelijk wat aan doen. 

 

Krachttraining essentieel om gezond te blijven

Om je lichaam gezond te houden is het van belang om zeker twee keer per week krachttrainingen te doen. Het is namelijk niet alleen goed om aan je conditie te werken, maar ook om je spieren aan het werk te zetten. Zoals eerder werd aangegeven is er maar een klein percentage (11%) onder de Belgen die daadwerkelijk aan krachttraining doen. Onder krachttraining vallen oefeningen die je uitvoert met gewichten, halters en je eigen lichaamsgewicht. 

 

Overigens is er wel een stijging te zien in het aantal lidmaatschappen bij fitnessclubs. Het ziet ernaar uit dat Belgen dit een prettige manier van sporten vinden. Bovendien bieden de verschillende apparaten in de fitnessclubs een mooie mogelijkheid om alle spieren in het lichaam te trainen. België kent ongeveer 855 fitnessclubs door het hele land, ook in de buurt van Pajottenland. Ook fitness kortrijk is een goede optie om te starten met krachttraining. 

 

Wekelijks 75 minuten intensief sporten

Het wordt aangeraden om wekelijks zeker 75 minuten intensief of 150 minuten gemiddeld intensief te sporten. Als je hieronder zit sport je te weinig. Onder intensief sporten verstaan we oefeningen waarbij je lichaamstemperatuur en hartslag omhoog gaat, waardoor je gaat zweten en buiten adem raakt. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen of rennen. Bij gemiddeld intensieve beweging spreken we van activiteiten waar je hartslag sneller van gaat kloppen, maar waar je niet buiten adem van raakt. Dit zijn vaak activiteiten zoals de trap oplopen of een rustig rondje fietsen. Ook werken in de tuin of klusjes in huis hebben hetzelfde resultaat. Om je aan de regelgeving te houden moet je dus wekelijks 150 minuten redelijk intensief in de weer gaan, of 75 minuten intensief sporten. 

 

Waarom sporten onder ouderen gestimuleerd moet worden

Op iedere leeftijd is het cruciaal om veel te blijven bewegen. Zo ook voor senioren: genoeg lichaamsbeweging zorgt voor een verbeterde mentale en fysieke gezondheid. Sporten zorgt namelijk voor een beter humeur en is goed voor de botten, spieren en bloedsomloop. Bovendien helpt het bij stressvermindering en kan sporten de weerstand verhogen. Er zijn talloze voordelen te benoemen waarom sporten onder ouderen zo belangrijk is. 

 

Ouderen wordt geadviseerd om zeker 150 minuten per week te besteden aan intensieve beweging. Dit kan behaald worden door diverse activiteiten, waaronder fietsen, zwemmen, lopen of in de tuin werken. Er zijn overigens ook genoeg ouderen die gaan hardlopen of wekelijks langs de sportschool gaan. Niet iedere oudere hoeft zo intensief aan de slag te gaan, maar het is wel van belang dat tijdens de activiteit de hartslag en lichaamstemperatuur stijgt. Regelmatige lichaamsbeweging is de sleutel tot een lang en gezond leven. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 sep 2022
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Redactie Editiepajot | 20 feb 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief