Voordelig preventief onderhoud: de filters

C21

Voordelig preventief onderhoud: de filters

Image1-2

Voor een optimale gezondheid van de auto is het niet alleen belangrijk dat hij schoon is van buiten, maar ook van binnen. In dit artikel kijken we naar vier filters die routinematig moeten worden vervangen in jouw auto.

 

Oliefilter

Motorolie houdt de bewegende onderdelen gesmeerd en gekoeld. Stofdeeltjes en de bijproducten van de verbranding komen in de olie terecht en worden door het oliefilter opgevangen. Gaandeweg slibt hij zodanig dicht dat hij niet meer naar behoren kan werken. Vervuilde of te weinig olie zorgt voor versnelde slijtage van de motoronderdelen en kan zelfs serieuze motorschade tot gevolg hebben. Autofabrikanten bevelen vervanging van het oliefilter aan ter gelegenheid van elke olieverversing of om de 80.000 km.

 

Luchtfilter

Verbrandingsmotoren zijn voor hun werking afhankelijk van de aanzuiging van schone lucht. Luchtfilters verwijderen de onzuiverheden van de lucht voordat deze in de motor terecht kunnen komen. Vervuilde lucht in het lucht-brandstofmengsel is nadelig voor de werking van de motor, zijn vermogen en zijn gezondheid op de lange termijn. Bovendien kan een verstopt luchtfilter het brandstofverbruik verhogen.

Aanbevolen vervangingsintervallen zijn minder gedefinieerd dan die van oliefilters. Een aantal motorfabrikanten bevelen een wissel om de 50.000 km aan, terwijl andere het houden op elke 80.000 km. Iedereen is het wel eens over het feit dat rijden onder "zware" omstandigheden, zoals regelmatig rijden in zandige en stoffige omgevingen, op ongeplaveide wegen of in zwaar verkeer bij heet weer deze intervallen met de helft kunnen verkorten. 

 

Brandstoffilter

Onzuiverheden in het brandstofsysteem kunnen injectoren verstoppen, in de motor terechtkomen en het motorvermogen ernstig belemmeren. Voor de frequentie van de vervanging van het brandstoffilter geven experten aanbevelingen die liggen tussen elke 35.000 en 85.000 km. Het hangt uiteraard in sterke mate af van het type auto waarmee je rijdt, de leeftijd ervan en waar je ermee rijdt. Denk eraan: biobrandstof is dan wel beter voor het milieu, maar vaak minder zuiver. Dit heeft ook gevolgen voor de frequentie van vervanging van het filter.

 

Interieurfilter

Tot nu toe hadden we het over filters voor de motor. Veel autobestuurders vergeten dat hun auto een interieurfilter heeft. Hij filtert de lucht die door het ventilatiesysteem in de cabine van de auto stroomt en voorziet de passagiers van zuivere lucht. De interval voor vervanging van dit filter varieert van jaarlijks tot iedere 15.000 - 20.000 kilometer. Veel hangt af van hoe stoffig de omgeving is, waar je rijdt.

 

Al deze filters zijn niet duur, zeker niet in vergelijking tot de onderhoudskosten die ze je besparen. Het vasthouden aan een regulier vervangingsregime volgens aanbeveling is gewoon verstandig. Goede preventieve zorg verhoogt je veiligheid op de weg en verlengt het leven van je auto.$

 

De afbeelding van autofilters is afkomstig van de site autodoc.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jan 2023
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Redactie Editiepajot | 20 feb 2024
Redactie Editiepajot | 22 jan 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief