GALMAARDEN - 166 mensen gaven bloed

C21

GALMAARDEN - 166 mensen gaven bloed

Dsc_8506
Heel wat mensen kwamen bloedgeven. - Foto Marc Colpaert
 

De eerste bloedafname in het Baljuwhuis in Galmaarden was een schot in de roos met 166 deelnemers. Wel waren er nog heel wat mensen die moesten wachten omdat het bloedtransfusiecentrum niet voldoende dokters vinden voor de bloedafnames. Voorzitter Roger Van Holder wil in de toekomst een betere dienstverlening.

Sinds dit jaar organiseren de vrijwillige bloedgevers van Galmaarden hun driemaandelijkse bloedafnames in het Baljuwhuis in Galmaarden. De vroegere TRB-zaal even verderop, kon het groot aantal bloedgevers niet meer slikken. “ Wij hebben dit jaar de overstap gezet naar het Baljuwhuis in Galmaarden”, vertelde voorzitter Roger Van Holder. Bij de eerste bloedafname op donderdag 4 maart bleek dit een goede zaak te zijn geweest. “ Wij hebben meer plaats en er zijn meer mogelijkheden om beter en vlugger te werken. Naar de toekomst toe zal dit nog verbeteren, wij hebben tijdens de eerste bloedafname duidelijk kunnen vaststellen hoe wij het straks nog beter kunnen organiseren”, sprak de voorzitter. Er kwamen die avond 166 bloedgevers opdagen, wat toch wel een prachtig resultaat mag genoemd worden. “ Het aantal bloedgevers kan nog beduidend hoger klimmen, wanneer wij voldoende dokters krijgen van het bloedtransfusiecentrum van Leuven. Op donderdag waren er slechts twee dokters aanwezig en niet drie zoals wij gevraagd hadden. Wij hebben dit al enkele keren aangekaart bij het bloedtransfusiecentrum in Leuven, maar die mensen vertelden ons telkens weer dat het heel moeilijk is om voldoende dokters te vinden voor deze job, na de gewone diensturen. Dit betekende echter dat er heel wat mensen moesten wachten op een akkoord van een dokter om te mogen bloed geven, ondertussen stonden heel wat zetels er ongebruikt bij. Op een bepaald moment waren er 35 mensen aan het wachten. U begrijpt niemand wacht graag, en een tiental mensen is geen probleem maar 35 is toch een beetje teveel van het goede”, aldus Roger.

Tal van mensen werden afgeschrikt door de wachtende mensen en stapten dan ook op zonder bloed te geven; zoals Danny Van Eesbeek uit Galmaarden. “ Het was al de tweede keer op rij dat ik wilde gaan bloedgeven en dat er een hele rij wachtende voor mij stonden. Ik ben dan een uurtje later nog eens terug gekomen, maar dan was de rij nog langer. Ik ben dan maar naar huis gegaan zonder bloed te geven. Gelukkig konden wij de dag later in Tollembeek terecht”, zei Danny Van Eesbeek.

Voorzitter Van Holder hoopt dat er in de toekomst telkens drie dokters aanwezig zullen zijn, zodat de mensen niet lang meer hoeven te wachten. Hij verontschuldigde zich ook bij de aanwezigen, ook al kon hij niet veel veranderen aan de situatie.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mrt 2010
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief