GALMAARDEN - Staking is voorbij

C21

GALMAARDEN - Staking is voorbij

Editiepajot_galmaarden_de_post_1
De postbodes staken om te mogen blijven in Galmaarden. - Foto Deschuyffeleer
 

Er is een akkoord met de postbodes zodat vanaf dinsdag 13 april de poststukken gewoon zullen bedeeld worden. Het overleg maandagmorgen tussen het regionaal management van De Post en de vakbonden over de staking van de postbodes in Galmaarden heeft niets opgeleverd. De directie bleef bij haar standpunt dat de verhuis naar Herne moest doorgaan

Laatste berichten

Het overleg maandagmorgen tussen het regionaal management van De Post en de vakbonden over de staking van de postbodes in Galmaarden heeft niets opgeleverd. De directie blijft bij haar standpunt dat de verhuis naar Herne moet doorgaan. De staking gaat gewoon verder.

De postbodes hebben inmiddels al beslist dat de staking, die al bezig is sinds vorig donderdag, zal doorgaan. In tegenstelling tot zaterdag werden op maandagmorgen overigens ook geen kranten bedeeld. De postbodes zien de verhuis naar Herne niet zitten omdat de locatie er te klein is voor het personeel van de twee postkantoren samen. " De directie wil enkel een beperkt uitstel toestaan voor deze verhuis tot oktober-november om alles nog eens van nabij te bekijken en oplossingen te zoeken voor eventuele problemen. Dat is voor de postbodes van Galmaarden echter onvoldoende", aldus vakbondssecretaris Freddy Wille (ACV-Transcom). Het conflict bij De Post in Galmaarden zit daarom muurvast. "Wij hebben de directie gevraagd tenminste eens naar Galmaarden af te zakken om daar de discussie met de actievoerende postbodes aan te gaan. Ze zijn hier vooralsnog niet toe bereid. Ik hoop dat ze snel van gedacht veranderen, want anders zou de staking wel eens lang kunnen duren. Wij van onze kant zijn steeds tot verder overleg bereid", aldus Wille.

Ondertussen kregen de stakende postbodes in Galmaarden meer uitleg van hun manager Marc Tortelboom. “ Er werd ons alleen een uitstel van enkele maanden beloofd, niks meer, dus wij gaan door met de staking ook de volgende dagen”, vertelden de stakers.
 
 Reeds verschenen

De postbodes van het postkantoor in Galmaarden hebben op donderdag spontaan het werk neergelegd. Ze pikken het niet dat ze binnenkort naar het postkantoor van Herne moeten, waar niet voldoende plaats is.  Op donderdag en vrijdag wordt er geen post of kranten bezorgd in Galmaarden.

De vakbonden pikken het niet langer meer dat binnenkort de 10 postbodes van Galmaarden hun rondes zullen moeten starten vanaf het postgebouw in Herne. “ Wij hebben de plannen bekeken en er is gewoon geen plaats voor ons in dit gebouw in Herne”, vertelde een afgevaardigde van de vakbond. “ Met deze staking  - die twee dagen zal duren  - willen wij de nodige druk uitoefenen bij de directie. Wij doen dit ook niet graag en wij weten dat dit niet leuk is voor onze klanten, maar wij hebben geen andere keuze”, aldus een afgevaardigde.
" De verhuis kadert in de herstructurering waarbij de afdeling Mail van De Post op termijn nog slechts 128 operationele platformen wil overhouden", legt vakbondssecretaris François De Winter (ACV) uit. "Aangezien alle kantoren echter nog niet aan de voorwaarden voldoen om al deze werkposten in onder te brengen kan deze verhuis niet in een keer gerealiseerd worden. Daarom begint het management met 'pre-moves'. Bedoeling is dat de diensten uit deze regio over enkele jaren in de omgeving van Gooik gecentraliseerd zullen worden. De postbodes van Galmaarden vinden een tussentijdse verhuis naar Herne echter volkomen zinloos en zien niets dan nadelen in deze operatie. " Het regionale management heeft donderdag al mondeling toegezegd dat de verhuis niet doorgaat, maar pas maandag is er een vergadering gepland waarin hierover een formele beslissing kan genomen worden. Het personeel van Galmaarden wil echter zekerheid over hun toekomst en zal daarom wellicht ook morgen niet aan de slag gaan", aldus De Winter.
 
“ Op papier is dit allemaal heel mooi, maar de werkelijkheid is anders. Wij willen met onze actie ervoor zorgen dat de Galmaardse postbodes nog twee jaar in Galmaarden mogen blijven. Nadien, en dat weten wij nu al, gaan we naar een ruim gebouw in Gooik. Het kantoor in Galmaarden is toch eigendom van De Post dus wij zien niet dadelijk waar het probleem is om ons hier nog twee jaar langer te houden”, aldus één van de stakende postbodes..
Ondertussen kregen de stakende postbodes warme soep aangeboden door de gemeente Galmaarden. “ Ik kan deze mensen begrijpen en heb begrip voor hun eisen. Indien er daadwerkelijk geen plaats is in Herne is het normaal dat ze hiervoor de straat op gaan”, sprak burgemeester Pierre Deneyer(CD&V). “ Ik zou ook liever deze mensen hier in Galmaarden houden want voor je het weet zijn de postbodes weg en wie weet later ook het postkantoor?”.
 
Wanneer de postbodes niet langer werkzaam zijn in het postkantoor in Galmaarden gaat De Post deze locatie herbekijken. “ Na het vertrek van de postbodes in Galmaarden gaan wij bekijken of het postkantoor in Galmaarden ondertussen niet te groot gaat uitvallen voor de nog aanwezige mensen. Indien wij deze mensen op een kleinere en dus goedkopere locatie – ook in Galmaarden – kunnen onderbrengen, dan bestaat de kans dat dit ook zal doorgevoerd worden”, aldus Fred Lens.
De inwoners van Galmaarden krijgen dus op donderdag en vrijdag geen post en ook geen dagbladen.

De postbodes zien de verhuis naar Herne niet zitten omdat de locatie er te klein is voor het personeel van de twee postkantoren samen. " De directie wil enkel een beperkt uitstel toestaan voor deze verhuis tot oktober-november om alles nog eens van nabij te bekijken en oplossingen te zoeken voor eventuele problemen. Dat is voor de postbodes van Galmaarden echter onvoldoende", aldus vakbondssecretaris Freddy Wille (ACV-Transcom).

Ondertussen kregen de stakende postbodes in Galmaarden meer uitleg van hun manager Marc Tortelboom. “ Er werd ons alleen een uitstel van enkele maanden beloofd, niks meer, dus wij gaan door met de staking ook de volgende dagen”, vertelden de stakers. Na een tweede gesprek kwam er plots wel witte rook uit de schouw. “ Wij hebben zopas met de postbodes beslist om de verhuisdatum voor onbepaalde duur uit te stellen. De diensten van De Post – safety en preventie – gaan eerst een grondig onderzoek uitvoeren in het postgebouw van Herne en pas nadat deze bevindingen op papier staan, gaan wij opnieuw met onze postbodes rond de tafel zitten om na te gaan of ze hiermee kunnen akkoord gaan. Onze postbodes zijn ondertussen opnieuw aan de slag gegaan en morgen zal de postbedeling normaal verlopen”, aldus een tevreden Marc Tortelboom.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 apr 2010
Marc Colpaert
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief