GALMAARDEN - Diefstallenplaag op kerkhoven

C21

GALMAARDEN - Diefstallenplaag op kerkhoven

Colpaert_galmaarden_anita_lambregt_1
Anita bij het graf van haar moeder. - Foto Marc Colpaert
 

Anita Lambreg t(60) uit Galmaarden is het beu dat er steeds maar zaken worden gestolen op het graf van haar moeder in Vollezele. Ze plakte nu een brief op de grafzerk van haar moeder met daarop een boodschap aan de dieven om alle voorwerpen te laten staan op de begraafplaats. De politie gaat de volgende weken verscherpt toezicht houden op de gemeentelijke begraafplaatsen. De gemeente vraagt de mensen de politie te verwittigen als er iets gestolen wordt op de begraafplaatsen.

Op de Vollezeelse begraafplaats worden de laatste weken tal van voorwerpen gestolen. Deze begraafplaats ligt dan ook afgelegen naast de Repingestraat, zodat dieven er een beetje vrij hun gang kunnen gaan. “ De laatste maanden is het een echte plaag geworden”, sprak Anita Lambregt uit Galmaarden. “ Op het graf van mijn moeder Paula Jacobs hebben dieven dit jaar al drie voorwerpen gestolen. Met Moederdag zette ik nog een mooi kunstwerkje op haar graf, drie dagen later was het verdwenen. Dit kan toch zo niet verder, wie doet nu zoiets, stelen op een begraafplaats”, aldus Anita.
Ze kreeg het zo erg op haar heupen dat ze enkele dagen geleden besloot om een groot blad papier op de grafzerk te plaatsen met daar een duidelijke boodschap op: Bloemen dieven, laat de bloemen bij de doden staan, dank u Anita. “ Het werd mij allemaal een beetje te veel”, vertelde Anita. “Je koopt dan een mooi bloemstuk en enkele dagen later is het verdwenen. Ik heb hier van tal van mensen gehoord, dat ze ook zaken kwijt zijn. Hier iets verderop stond er een mooie bronzen duif op een graf, plots was het verdwenen. Er gebeuren hier soms rare dingen. Op een bepaalde dag was er hier iemand met een wagen en zijn koffer stond vol met plastieke flessen van 5 liter die hij hier aan het vullen was. Toen ik er aankwam vertrok hij vliegensvlug".
Burgemeester Pierre Deneyer(CD&V) kreeg de laatste maanden ook al verontrustende berichten binnen over de gemeentelijke begraafplaatsen. “ Het probleem is natuurlijk dat bijna allemaal onze begraafplaatsen buiten de woonkernen liggen, dus erg afgelegen tussen de velden. Wij kunnen toch moeilijk deze begraafplaatsen gaan afsluiten met een hek? Vroeger was zoiets ondenkbaar, maar blijkbaar is vandaag de dag alles mogelijk, het respect voor de doden is soms ver te zoeken!”, aldus de burgemeester.
De burgemeester heeft ondertussen de politie van dit probleem op de hoogte gebracht. “ Ze hebben mij beloofd om de volgende weken verscherpt toezicht te houden op alle begraafplaatsen. Belangrijk is ook dat de mensen die ontdekken dat er bepaalde zaken werden ontvreemd, dit ook daadwerkelijk meedelen aan de politie. Dit is de enige manier om op termijn resultaten te boeken. Tevens komen er controles door agenten in burger, dit om de pakkans te vergroten.  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jun 2010
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief