Dan toch geen kernafval in VOLLEZELE

C21

Dan toch geen kernafval in VOLLEZELE

Editiepajot_galmaarden_urbanus_kernafval_foto_marc_colpaert
Urbanus, steeds te vinden voor een grap. - Foto © Marc Colpaert

De vermoedens over de opslag van nucleair afval in Vollezele, die geopperd werden tijdens de jongste gemeenteraad in Galmaarden zijn onterecht volgens de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen (NIRAS).

Een brief van het NIRAS – over hun afvalplan - zorgde voor de nodige onrust tijdens de jongste gemeenteraad in Galmaarden. Door de heisa op de gemeenteraad, artikels in de pers en telefoontjes van bezorgde bewoners, nam burgemeester Pierre Deneyer(CD&V) contact op met NIRAS. “ Er was heel wat te doen rond het afvalplan van NIRAS, daarom dat ik meer uitleg ging vragen aan NIRAS”, vertelde de burgemeester.
 
“ Deze vermoedens over het opslaan van nucleair afval zijn totaal onterecht en Galmaarden is vandaag zeker niet aangeduid om nucleair afval te herbergen”, sprak Sigrid Eeckhoudt(NIRAS)
“ Niras heeft de opdracht gegeven deze informatie naar alle Belgische gemeenten te sturen. Er wordt namelijk onderzoek gedaan naar welke richting het in België uit moet met het afval, waar kiest België op de langere termijn voor. Dit is een zeer lang proces dat enkel kan gerealiseerd worden in samenwerking met de bevolking, op basis van een volksraadpleging.”
 
Om zeker te zijn van zijn zaak vroeg de burgemeester ook of Galmaarden of de buurtgemeenten opgenomen waren in de lijst als mogelijk site voor de opslag van kernafval
“ Aangezien het Ontwerp van Afvalplan van NIRAS en het bijbehorende milieueffectenrapport tot doel hebben een beslissing te verkrijgen over het algemene beleid (of een principebeslissing) voor het langetermijnbeheer van hoogradioactief en/of langlevend afval in België, is de keuze van een mogelijke uitvoerings- of vestigingssite niet het voorwerp van deze raadpleging; deze keuze zal pas worden gemaakt in een latere fase van het besluitvormingsproces”, sprak Sigrid Eeckhoudt. De paniek op de gemeenteraad van begin deze week was dus blijkbaar een maat voor niets.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jul 2010
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief