VOLLEZELE - Demonstratie erosiebestrijding in het Pajottenland

C21

VOLLEZELE - Demonstratie erosiebestrijding in het Pajottenland

Editiepajot_vollezele_erosiebestrijding_foto_steven_gentens__1_
Foto's © Steven Gentens
 
Editiepajot_vollezele_erosiebestrijding_foto_steven_gentens
Foto's © Steven Gentens
 

Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant organiseerde een demonstratie erosiebestrijding op een proefveld aan de Rensbergstraat in Vollezele. Gedeputeerde Monique Swinnen: “De gemeenten in het Pajottenland zijn sterk erosiegevoelig. De provincie Vlaams-Brabant hecht veel belang aan erosiebestrijding. Onder andere met demonstratieprojecten worden landbouwers geïnformeerd en gesensibiliseerd over aangepaste teelttechnieken”.

“De gemeenten in het Pajottenland zijn door hun heuvelend reliëf sterk erosiegevoelig. Erosie op hellend akkerland leidt niet enkel tot het verlies van vruchtbare landbouwgrond, maar ook tot modder- en wateroverlast in de lager gelegen straten. Er komt meer sediment in de waterlopen die daardoor sneller dichtslibben en vlugger gaan overstromen. De provincie Vlaams-Brabant begeleidt gemeenten bij het uitvoeren van hun erosiebestrijdingsplan, en sensibiliseert en informeert via demonstratieprojecten de landbouwers over aangepaste teelttechnieken”.
Tijdens de demonstratie op het proefveld werden verschillende vormen van niet-kerende bodembewerking vergeleken met klassiek ploegen. Door gewaskwaliteit en -opbrengsten te meten kan aangetoond worden dat niet-kerende bodembewerking erosiebestrijdend werkt en een economisch rendabele techniek is. Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw en waterlopen, gaf er tevens uitleg over haar erosiebeleid. De werktuigen werden gedemonstreerd en een aantal landbouwers getuigden er over de toepassing van niet-kerende bodembewerking.
Meer informatie:
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 sep 2010
Gerrit Achterland
Steven Gentens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief