GALMAARDEN - Ziekenwagen nog maar eens te laat in Tollembeek

C21

GALMAARDEN - Ziekenwagen nog maar eens te laat in Tollembeek

Colpaert_galmaarden_mug_2
 

Het duurde woensdagvoormiddag een half uur eer de MUG van Tubize bij Leona Deschuyffeleer was, en drie kwartier eer de ziekenwagen uit Edingen arriveerde. De familie van de vrouw, die een lichte beroerte kreeg, is blij dat alles goed is afgelopen, maar begrijpt niet waarom het zo lang duurde. De veel te late hulpdiensten verstonden ook met moeite de Nederlandse taal.

Rond 10.00 uur kreeg de 86-jarige Leona Deschuyffeleer uit Galmaarden plots een beroerte. De nooddiensten werden onmiddellijk gecontacteerd door haar dochter Norma Carlier. Ook Firmin Dedobbeleer, Norma's echtgenoot, kwam ter plaatse. Een half uur later arriveerde de MUG-dienst uit Tubize, waarvan het personeel amper de Nederlandse taal machtig was. Het duurde daarna nog een kwartier eer de ziekenwagen uit Edingen de juiste locatie in de Haagstraat in Tollembeek had gevonden.. Leona werd naar het ziekenhuis in Geraardsbergen gebracht.
 
'Het bleek gelukkig maar om een kleine beroerte te gaan', vertelt Norma. 'Maar je weet uiteraard niet wat er aan de hand is wanneer je moeder plots het bewustzijn verliest. Ze is toch een tiental minuten volledig van de kaart geweest. Had het een zwaardere beroerte geweest, dan vrees ik dat de MUG en zeker de ziekenwagen veel te laat waren toegekomen.' Volgens Norma vond de ziekenwagen de weg niet, want ze hoorde al een hele tijd sirenes in de buurt. 'Zelf het MUG-personeel vroeg zich af waar die bleef. Af en toe hoorden we in de verte een sirene. Uiteindelijk kwam hij er dan toch door.' Firmin vindt het bovendien jammer dat het personeel van zowel de ziekenwagen als de MUG weinig Nederlands spraken. 'Ze kenden een paar woorden, maar het grootste deel van de conversatie werd toch in het Frans gevoerd', aldus Firmin. 'Ik vind dat jammer, want soms stelden ze mij vragen die ik maar half begreep of waar ik moeilijk een genuanceerd antwoord op kon geven. Over zulke zaken spreek je toch het best in je eigen taal.'
 
Burgemeester Pierre Deneyer (CD&V) kon het verhaal amper geloven en was duidelijk aangeslagen door de nieuwe feiten. 'Het is al jaren dat wij dergelijke wantoestanden meemaken', zegt de burgemeester. 'Eind maart was er nog het voorval met Lisette Decreem, en nu dit. Bovendien gebeurt het dat ik vaak zelf veel later verneem dat dergelijke fouten gebeuren, dus ik weet niet alles. Ik zal opnieuw de hele zaak laten onderzoeken', aldus de burgemeester.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 mei 2008
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 20 jun 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief