Klokken zorgen voor problemen in TOLLEMBEEK

C21

Klokken zorgen voor problemen in TOLLEMBEEK

Editiepajot_galmaarden_kerk_tollembeek_foto_marc_colpaert
Problemen met de kerk van Tollembeek. - Foto © Marc Colpaert
 

De ophanging van de grote klok in de kerktoren van Tollembeek is in een slechte staat, waardoor de kans bestaat dat deze 140 jaar oude en zware klok zou loskomen. Voorlopig mogen de klokken niet meer luiden, al horen de parochianen wel nog het mechanisch klokkengeluid. Ook het uurwerk op de toren functioneert niet meer.

Op de kerktoren van Tollembeek staan langs de vier windrichtingen een uurwerk, dat vandaag langs iedere kant een ander uur aangeeft. “ Het was omdat het uurwerk niet meer naar behoren functioneerde, dat wij een gespecialiseerde firma lieten komen om het mechanisme te bekijken “, zei pastoor Penne. Deze mensen ontdekten dat er een motor verbrand was en dat er nog wat anders fout liep in de toren van de kerk van Tollembeek. “ Er werd vastgesteld dat de motor die de wijzerplaten aandrijft verbrand is, dus het uurwerk zal voorlopig niet meer functioneren”, vertelde Jozef Vossen voorzitter van de kerkraad. Toen die mensen in de toren waren hebben ze ook de drie klokken gecontroleerd en werd er een groot probleem vastgesteld bij de grote klok. Deze 140 jaar oude klok met een gewicht van meer dan duizend kg zit in een soort van klokkenstoel in de toren van de kerk en daar zit nu juist het probleem. “ Na controle bleek dat wanneer de klok begint te slingeren het hele gevaarte telkens drie centimeters verschuift naar beiden richtingen. Het gevaar bestaat dan ook dat de klok los zou komen en naar beneden zou vallen in de kerk. Ik heb dan ook de beslissing genomen dat de klokken niet meer mogen slingeren, alvorens de nodige werken zijn uitgevoerd, al weet ik niet goed hoe ze dit gaan doen. Uit geschriften weten wij dat de klok ooit werd geplaatst voordat de toren op de kerk stond. Hoe ze dit nu gaan doen, ik zou het echt niet weten”, aldus Jozef Vossen.

Gelukkig kunnen de klokken nog luiden door een soort van mechanisch systeem. Door een elektrische impuls slaat een soort van hamer tegen de klokken met het gekende geluid als gevolg. De kerkraad heeft nu een offerte aangevraagd om het probleem van de klok te herstellen, in tussentijd mogen de klokken niet meer luiden.

“ De vraag is nu wat dat allemaal gaat kosten, het uurwerk en dan die klokkestoel van die grote klok herstellen. Volgens sommige bronnen zou dit al vlug 200.000 euro kunnen bedragen, wat natuurlijk heel veel geld is”, besluit pastoor Penne.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 mei 2012
Marc Colpaert
marc colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief