Kerk van GALMAARDEN wordt heropgebouwd

C21

Kerk van GALMAARDEN wordt heropgebouwd

Editiepajot_galmaaren_kerk
De kerk wordt in ieder geval heropgebouwd. - Foto © Marc Colpaert
 
Editiepajot_galmaarden_marc_ooghe_foto_marc_colpaert
Marc Ooghe voorzitter van de kerkraad. - Foto © Marc Colpaert
 

De kerkraad van Galmaarden heeft beslist om toch een nieuwe kerk te laten bouwen in hun gemeente. Nochtans was het Bisdom niet echt te vinden voor een nieuwe kerk. Wanneer de nieuwe kerk afgewerkt is - 2018 - zou dit de hoofdkerk worden en gaan de kerken van Tollembeek en Vollezele alleen nog sporadisch gebruikt worden.

Iets meer dan vier jaar geleden brandde de kerk van Galmaarden af en ondertussen moesten de inwoners het stellen zonder kerk. Het Bisdom Mechelen-Brussel schreef dan ook een brief naar de kerkraad met de vraag of het wel nog nodig was om een nieuwe kerk te laten bouwen in Galmaarden. De kerkraad vond blijkbaar van wel. “ Wij hebben zopas beslist om toch een nieuwe kerk te laten bouwen”, sprak voorzitter Marc Ooghe(78). “ Wij weten dat de er vandaag vragen worden gesteld of een nieuwe kerk nog nodig is. Maar wij zijn van oordeel dat we nu al vier jaar bezig zijn met werken voor een nieuwe kerk en dat we nu niet gaan stoppen. Wij gaan dan ook voor een nieuwe kerk - als hoofdkerk van Galmaarden - met als bijkomende optie het plaatsen van een vergaderzaal pal naast de kerk. Zo krijgt de kerk een dubbele functie”, aldus Marc Ooghe. Ondertussen werden er door negen architecten een aanvraag ingediend voor de nieuwe kerk te mogen ontwerpen, waarvan er door een raad van een dertigtal personen zes werden weerhouden. “ Deze zes architecten gaan nu een schrijven ontvangen, waarin hun zal worden gevraagd om hun ontwerpen uit te werken, nadien kan er dan opnieuw bekeken worden, wie uiteindelijk de nieuwe kerk mag ontwerpen “, vertelde pastoor Penne. Deze laatste steunde de beslissing van het Bisdom om geen nieuwe kerk meer te bouwen in Galmaarden. “ Ik was daarmee akkoord, maar steun ook de beslissing van de kerkraad, voor een nieuwe kerk te bouwen. Het is aan hun om de knoop door te hakken in deze toch wel ingewikkelde materie”, vervolgt de pastoor.

De kerk - als beschermd monument - moest hoe dan ook toch heropgebouwd worden. “ De vraag was alleen gaan we er nog erediensten in organiseren of niet en daar is de kerkraad nu voorstander van“, sprak Marc Ooghe. Dit betekent dat in de kerken in Vollezele en Tollembeek, bijna geen erediensten meer gaan plaatsvinden. Alleen huwelijken en geboortes kunnen nog, maar de gewone erediensten en begrafenissen zullen doorgaan in de hoofdkerk - vanaf 2018 - in Galmaarden.

Burgemeester Pierre Deneyer(CD&V) - de gemeente is eigenaar van de kerk van Galmaarden - is best tevreden met de beslissing van de kerkraad. “Ik geef dat grif toe dat ik blij ben met deze beslissing, want welke bestemming moesten wij aan dit beschermd monument anders geven. Ook ligt het bij vele mensen nog steeds zeer gevoelig moest de kerk verdwijnen in Galmaarden, ook al staat er een kerk even verderop in Tollembeek”, besluit de burgemeester.

Het Bisdom en dan vooral de Bisschop heeft nog steeds het recht om de beslissing van de kerkraad niet te volgen, maar dit wordt als weinig waarschijnlijk geacht.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 mei 2012
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief