GALMAARDEN - Laatste tijdschrift van HOLVEO

C21

GALMAARDEN - Laatste tijdschrift van HOLVEO

Editiepajot_galmaaren_holveo_foto_marc_colpaert
Enkele leden van HOLVEO. - Foto © Marc Colpaert
 

De Heemkundige Kring HOLVEO heeft zopas haar laatste tijdschrift gratis uitgedeeld aan haar trouwe abonnees. Na 39 jaar doen ze de boeken toe, toch wat het tijdschrift betreft, wegens de stijgende drukkosten en het ontbreken van jonge medewerkers. Het bestuur blijft verder bestaan in zijn huidige vorm.

HOLVEO(Het Oude Land van Edingen en Omliggende), de gewestelijke kring voor Oudheidkunde, Geschiedenis en Heemkunde uit Zuid-West Pajottenland heeft beslist om hun driemaandelijks tijdschrift op te doeken. Tijdens hun 39 jaar bestaan vulde het tijdschrift niet minder dan 10.608 pagina’s met tal van items over dit deeltje van het Pajottenland.

“ Door het ontbreken van nieuwe en vooral jonge medewerkers, de hoge drukkosten, het afslanken van de abonnees en het ontstaan van plaatselijke heemkringen zien wij ons verplicht om met ons tijdschrift te stoppen, ook al is dit met heel veel pijn in het hart. Zeker na het uitbrengen van 39 jaargangen en 24 speciale edities”, vertelde ondervoorzitter Michel Matthijs.

“ U moet weten dat zulke zaken over oudheidkunde en heemkunde opzoeken heel veel tijd in beslag neemt en blijkbaar zitten de jonge mensen vandaag allemaal liever voor hun computer of in de sportzaal”, zei Matthijs.

Ze wilden wel iets speciaals doen voor hun trouwe abonnees en brachten voor de laatste keer een 176 pagina tellend tijdschrift uit als afscheid. “ Wij hadden nog wat in kas, zodat wij dan ook nog iets speciaals wilden doen voor onze mensen, vandaar dit laatste gratis exemplaar, dat we nu naar onze abonnees gaan opsturen”, sprak Michel Matthijs.Het laatste nummer gaat ondermeer over: Peter Mertens een geniale vertaler uit Galmaarden; moordliederen en marktliederen uit vervlogen tijden; Guido Frederix een miskende Hernenaar en over de gestolen en teruggevonden ciborie van de Sint-Pieterskerk van Galmaarden.

In het allerlaatste tijdschrift mocht voorzitter Julius Ost voor de laatste keer in zijn voorwoord de vele mensen bedanken die er samen voor zorgden dat het tijdschrift uitgroeide tot een begrip in de streek. “Goede en trouwe vrienden van Het Oude Land van Edingen en Omliggende, het afscheid valt zwaar, maar in het besef dat elk afscheid in zich een nieuw weerzien draagt, groeten wij elk van u zeer hartelijk.”

Het HOLVEO-bestuur blijft verder bestaan in zijn huidige vorm, zolang het mogelijk en nuttig is. Wie  meer wilt weten over deze vereniging kan terecht bij de ondervoorzitter Michel

 

Matthijs:michmatt@skynet.be.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mei 2012
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief