Geen gevaar meer voor de kerk van TOLLEMBEEK

C21

Geen gevaar meer voor de kerk van TOLLEMBEEK

Editiepajot_kerktoren_in_orde_foto_marc_colpaert
Vossen voor de kerk van Tollembeek. - Foto © Marc Colpaert
 

Het uurwerk in de kerktoren van Tollembeek is hersteld en er is nog goed nieuws, ook de klokkenstoel van de 140 jaar oude klok is hersteld. De totale kostprijs van de twee herstellingen bedraagt wel meer dan 20.000 euro.

Toen het uurwerk op de kerktoren niet meer werkte werd een gespecialiseerde firma gevraagd om een kijkje te komen nemen, om na te gaan wat het probleem was. Deze mensen ontdekten dat er een motor verbrand was en dat er nog wat anders fout liep in de toren van de kerk van Tollembeek. “ Er werd vastgesteld dat de motor die de wijzerplaten aandrijft verbrand was, dus het uurwerk functioneerde niet meer”, vertelde Jozef Vossen voorzitter van de kerkraad. Toen die mensen in de toren waren hebben ze ook de drie klokken gecontroleerd en werd er nog een veel groter probleem vastgesteld bij de grote klok. De 140 jaar oude klok met een gewicht van meer dan duizend kg zit in een soort van klokkenstoel in de toren van de kerk en daar zat nu juist het probleem. “ Na controle bleek dat wanneer de klok begint te slingeren het hele gevaarte telkens drie centimeters verschuift in beide richtingen. Het gevaar bestond dan ook dat de klok los zou komen en naar beneden zou vallen in de kerk.”, zei Vossen

Ondertussen werd het uurwerk hersteld, kostprijs 5.027 euro. “ Ook de klokkenstoel van de grote klok werd hersteld zodat de klok opnieuw mag luiden, er bestaat nu geen gevaar meer dat de duizend kg grote klok naar beneden zou tuimelen”, verklaarde Jozef Vossen. Hier was het prijskaartje niet mis, 15.000 euro. “ Wij gaan nu bekijken of we bepaalde instanties zoals de gemeente niet kunnen aanspreken om deze som of een gedeelte van deze som te laten betalen, want een bedrag van 15.000 euro ophoesten voor de Kerkraad is wel heel veel geld”, besluit Jozef Vossen. Burgemeester Pierre Deneyer(CD&V) wist ons te vertellen dat ze de zaak gaan bekijken, maar er werd nog geen standpunt ingenomen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 nov 2012
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief