GALMAARDEN - Nieuwe strip van Urbanus tijdens Pauwelfeest

C21

GALMAARDEN - Nieuwe strip van Urbanus tijdens Pauwelfeest

Editiepajot_galmaarden_pauwel_en_urb_foto_marc_colpaert__kopie_
Urbanus met zijn nieuwe strip voor de Pauwelhoeve. - Foto © Marc Colpaert
 

Urbanus zal op zondag 27 januari zijn allernieuwste strip - De gouden pauwels - voorstellen in de Pauwelhoeve in Galmaarden. Dit gebeurt tijdens het Pauwelfeest, een bijzonder feest dat al 631 jaar in Galmaarden gevierd wordt. De strip van Urbanus gaat over deze traditie, natuurlijk overgoten met een flink ’Urbanus’ sausje.

Naar aanleiding van het feest van ‘Paulus Bekering’ wordt op zondag 27 januari al voor de 631 ste keer het grote Pauwelfeest georganiseerd. Het is een van de oudste christelijk-folkloristische feesten van ons land. Pauwel Dennis Suys en zijn tien bendeleden bijgestaan door Kinderpauwel Bryan Blijkers zullen ervoor zorgen dat alle jaarlijkse traditionele geplogenheden zullen uitgevoerd worden. Deze viering gaat vele jaren terug tot het jaar 1382 toen een witte ruiter - velen denken dat het Sint-Paulus was - door middel van het rondstrooien van kleine roggebroodjes, de pest in onze contreien zou hebben uitgeroeid, een gevolg van de zware veldslagen in Geraardsbergen en omstreken. Urbanus liep al een tijdje met het idee rond om een strip te maken rond deze viering. “ De nieuwste strip - al nummer 152 - over de Pauwelviering is enerzijds een goede zaak voor het grootste feest van Galmaarden en anderzijds ook extra reclame voor mijn strips. Een aantal jaren geleden heb ik samen met Willy Linthout al eens een album gemaakt, rond de Lokerse paardenworsten en dan lag het voor de hand, dat ik ook ooit dit uniek en authentiek volksfeest in een strip zou verwerken”, vertelde Urbanus. In de strip, die wij al konden inkijken, komt Sint-Paulus Urbanus wakker maken door het stukgooien van zijn raam met enkele harde roggebroodjes, met de mededeling dat hij het probleem van de gouden pauwel moet oplossen. Blijkbaar woont er al 631 jaar een oude kluizenaar in het Raspaillebos even verderop, die er alles over weet. Na tal van avonturen slaagt Urbanus er toch in om alles naar zijn hand te zetten, natuurlijk op zijn eigen manier, en de pest te verdrijven in de gemeente. Normaal zal de voorstelling van de nieuwe strip plaatsvinden na de geplogenheden op de Pauwelhoeve rond 15 uur. “Ik heb daar ergens een hoekje gevraagd in de hoeve waar ik mijn ding kan doen”, lacht Urbanus.

Wie er bij wil zijn voor het Pauwelfeest en de voorstelling van de strip van Urbanus moet op zondag 27 januari naar de Pauwelhoeve in de Geraardsbergestraat in Galmaarden afzakken. Vanaf 14.30 uur vertrekt de stoet vanuit het gehucht Sint-Paulus naar de Pauwelhoeve voor de traditionele geplogenheden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jan 2013
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief