GALMAARDEN - Vijf jaar geleden brandde kerk af

C21

GALMAARDEN - Vijf jaar geleden brandde kerk af

Editiepajot_galmaarden_kerk_van_holen_foto_marc_colpaert__kopie_
Ghislaine Van Holen voor de afgebrandde kerk. - Foto © Marc Colpaert
 

In de nacht van 11 mei 2008 - nu vijf jaar geleden - zorgde een afgeschoten vuurpijl ervoor dat de kerk van Galmaarden zogoed als volledig verwoest werd. Ghislaine Van Holen(86) die pal rechtover de kerk woont, was één van de eerste mensen die de brand ontdekte. Ze hoopt vandaag dat de werken voor de heropbouw vlug zullen starten want ze mist het geluid van de klokken.

Een verkeerd afgeschoten vuurpijl belandde per toeval in de kurkdroge dakgoot van de kerk van Galmaarden en zorgde ervoor dat enkele uren later nog alleen de buitenmuren van de kerk overeind stonden. Ghislaine weet het nog alsof het pas gisteren gebeurde. “Ik sliep al die nacht toen ik wakker werd van vuurwerk. Ik zag kinderen lopen rond de kerk en dacht nog, straks steken ze de kerk in brand. Toen ik even later rook zag in de dakgoot verwittigde ik mij buurman. Toen ik enkele minuten later buitenkwam stond het dak al in brand. Het was iets om nooit meer te vergeten. Ik moest uit mijn woning, want de brandweer dacht dat de kerktoren eventueel op mijn woning kon terechtkomen. Gelukkig was dit niet het geval en mocht ik enkele uren later terug naar huis”, zei Ghislaine. Vandaag vijf jaar later mist ze de kerk en de kerkklokken meer en meer. “ Ik heb ze horen beneden vallen de klokken, het was een hels lawaai. Ik kijk er dan ook naar uit dat de klokken opnieuw gaan luiden. Ik hoop dat ik het nog mag meemaken”, besluit Ghislaine Van Holen.

Vandaag vijf jaar later is een architectenbureau Archpl volop bezig met de plannen voor de heropbouw van de kerk. De nieuwe kerk zal ten vroegste in 2017 of 2018 afgewerkt zijn.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 mei 2013
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief