GALMAARDEN - Gedenkplaat voor missionarissen

C21

GALMAARDEN - Gedenkplaat voor missionarissen

Editiepajot_galmaarden_huldiging_1_foto_marc_colpaert__kopie_
Pastoor Penne zegent de gedenkplaat. - Foto © Marc Colpaert
 
Editiepajot_galmaarden_huldiging_2__kopie_
Er werd uitleg gegeven door Michel Matthijs. - Foto © Marc Colpaert
 
Editiepajot_galmaarden_huldiging_3_foto_marc_colpaert__kopie_
Er waren ook nog familieleden aanwezig. - Foto © Marc Colpaert
 

Het Kapellekescomité van Galmaarden heeft een gedenkplaat onthult voor drie missionarissen uit Galmaarden. De plaat werd aangebracht tegen de muur van de afgebrande kerk. Het Kapellekescomité van Galmaarden wilde hulde brengen aan drie missionarissen van de Sint-Pietersparochie van Galmaarden. Ze deden dit met het plaatsen van een gedenkplaat aan de Sint-Pieterskerk in Galmaarden. De 3 missionarissen waren Pater Gregoor - Georges Reygaerts (1908-1992, Franciscaan, Kapucijn van Edingen, missionaris in Belgisch Congo van 1934 tot 1960), Pater Electus - Frans Reygaerts (1912-1965, Franciscaan, Kapucijn van Edingen, missionaris in Belgisch Congo van 1938 tot 1964) en Zuster Maria-Anselma - Augusta Demecheleer (1912-2007, Dochter van O.-L.-Vrouw van het H.Hart van Issoudun-Buggenhout, missionaris in Belgisch Congo van 1946 tot 1976). Pastoor Penne mocht de gedenkplaat inzegenen.

“Alle drie zijn ze naar het toenmalige Belgisch Congo getrokken om daar het christelijk geloof te brengen. Op plaatsen waar mensen bang waren van alle mogelijk boze geesten, waar zonde en dood een mensenleven aan de ketting legden en bepaalden, daar hebben zij de Blijde Boodschap van het Evangelie laten klinken. Toen vorige eeuw hier genoeg pastorale krachten ter beschikking waren voor de verkondiging zijn zij aan de andere kant van de wereld Jezus Christus gaan verkondigen. In een tijd dat de meeste mensen niet verder kwamen dan een buurdorp, gingen zij duizenden kilometers van huis om zich in te zetten voor medemensen vanuit hun christen-zijn. We gaan eer aan hen brengen”, zei pastoor Penne.

Burgemeester Pierre Deneyer, voorzitter van het Kapellekescomité, sprak even over het tot stand komen van deze gedenkplaat. Nadien nam Michel Matthijs het woord om iets meer te vertellen over het leven van deze missionarissen. Nog enkele familieleden van de missionarissen waren aanwezig om de gedenkplaat mee in te huldigen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mei 2013
Marc Colpaert
Marc colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief