GALMAARDEN - Hulpdiensten nog maar eens te laat

C21

GALMAARDEN - Hulpdiensten nog maar eens te laat

Colpaert_bosberg_1
 

De hulpdiensten in het Pajottenland waren nog maar eens stof ter discussie. En fietster kwam ten val op de Bosberg in Galmaarden en het duurde meer dan een half uur voor de hulpdiensten ter plaatse waren. Burgemeester Deneyer begint het stilaan beu te worden en schreef een brief naar de gouverneur van Oost-Vlaanderen en van Vlaams-Brabant om voor de zoveelste keer dit probleem aan te kaarten.

Hieronder het verhaal van een ooggetuige Ghislain Maes die een mail stuurde naar de burgemeester:
 
Zaterdag, 30 augustus, waren mijn echtgenote en ikzelf getuige van een ongeval op de kasseien van de Bosberg waarbij een vrouwelijke fietser zwaar gewond werd.
Het ongeluk was het gevolg van een oliespoor dat de kasseien spekglad gemaakt had waardoor de dame in kwestie het evenwicht verloor, onderuit ging en met haar gezicht op de kasseien terecht kwam waar ze zwaar gekwetst, bewusteloos en hevig bloedend aan het hoofd bleef liggen. Doordat ik met de wagen een honderdtal meter achter haar reed kon ik gelukkig zelf veilig stoppen en snel reageren.
 
De moeilijkheden begonnen al onmiddellijk toen ik de 112 centrale belde, namelijk Bosberg Galmaarden noch Heirbaan Galmaarden bleken (in Gent ?) bekend (meer informatie kon ik niet geven want op het ganse traject is geen indicatie van een straatnaam).
Er werd mij op het hart gedrukt dat een ambulance werd uitgestuurd. Doordat deze na tien minuten nog steeds niet ter plaatse was, belde ik opnieuw het noodnummer 112. Deze maal bereikte ik een Franstalig iemand die gebrekkig Nederlands praatte maar verder wel behulpzaam was. Hij vertelde me, na zelf naar het Frans te zijn overgeschakeld, dat hij me niet kon helpen omdat dit niet in hun verantwoordelijkheidsgebied lag !?
 
Ik belde dan maar onmiddellijk opnieuw in de hoop deze maal terug (in Gent?) terecht te komen, wat het geval was. Na wat opzoekwerk bleek er een ambulance uitgestuurd te zijn naar de Bosstraat (?) in Galmaarden. Enkele andere mensen die ondertussen ook waren gestopt wisten me te zeggen dat de straat onderaan de Bosberg eigenlijk Kapellestraat heet. De man in de centrale zei daarop dat een MUG vanuit Aalst zou worden uitgestuurd waarop ik geagiteerd reageerde omdat dit op zijn minst de interventie opnieuw 15 minuten zou vertragen. Ik gaf hem dan maar zelf aan dat de MUG van Geraardsbergen op 5 minuten verwijderd is. Na ongeveer een 35 tal minuten na het ongeval kwam er dan uiteindelijk een ambulance ter plaatse, gevolg door de MUG.
De zwaargewonde vrouw werd de eerste zorgen toegediend en afgevoerd naar het ASZ Geraadsbergen.
 
Dit hele voorval laat mij een zeer bittere smaak na, het toont nogmaals aan dat de communicatie tussen de hulpdiensten in onze gemeente/streek niet op punt staat. Blijkbaar is uit het voorval met de brand in onze kerk(Galmaarden) geen enkele les getrokken en blijft alles gewoon bij het oude.
35 minuten voor een interventie die hooguit 10 minuten in beslag had mogen nemen is gewoon onaanvaardbaar !
Ik stel me dan ook de vraag over welke middelen de hulpdiensten beschikken - ter verificatie typte ik Bosberg Galmaarden eens in op Google Earth - het duurde welgeteld 2 seconden (!!) om alle gegevens betreffende de locatie te visualiseren.
 
Ik hoop dan ook dat U dit nogmaals aankaart bij de verantwoordelijke overheden om aan deze toestand, die vroeg of laat levens gaat kosten, een einde te maken.
Kant en klare oplossingen liggen niet voor de hand maar het is makkelijk vast te stellen dat het wegdek van de Bosberg zich in zeer slechte staat bevindt. Om de veiligheid voor de fietsers te verhogen zou bijvoorbeeld kunnen gedacht worden aan het aanbrengen van een geasfalteerde strook naast de kasseien (in afwachting van een volledige heraanleg ?).
 
Het enige wat de burgemeester kan doen is opnieuw voor de zoveelste keer een brief sturen naar alle betrokken partijen en hopen dat dit vlug in orde komt. Of moeten er eerst doden vallen in het Pajottenland vooraleer men wakker schiet.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 sep 2008
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief