GALMAARDEN - Pastoor Penne zorgt voor uw uitvaartplechtigheid

C21

GALMAARDEN - Pastoor Penne zorgt voor uw uitvaartplechtigheid

Colpaert_galmaarden_pastoor_penne_1
Pastoor Penne. Foto Marc Colpaert

Pastoor Penne heeft achteraan de kerk van Tollembeek, Bever en de kapel in Galmaarden formulieren geplaatst waarop de mensen kunnen aanduiden wat voor uitvaartplechtigheid ze wensen. Deze actie van pastoor Penne zou de eerste in Vlaanderen zijn.

In de afgelopen maanden zijn er verschillende parochianen overleden waarvoor geen kerkelijke uitvaartplechtigheid werd gehouden, terwijl ze in de gemeenschap toch bekend stonden als gelovig en kerkbetrokken. “Achteraf kwam het bericht dat de nabestaanden niet gelovig en/of kerkbetrokken zijn en daarom voor hun overleden familielid geen kerkelijke viering organiseerden. Verschillende parochianen spraken hun vrees uit dat zoiets ook met hen kon gebeuren en vroegen mij naar een mogelijkheid dat men een kerkelijke viering vastlegt”, zei Penne.

 

Navraag leerde dat de wet zoiets voorziet. Men hoeft gewoon een document in te vullen waarop men aangeeft of men begraven of gecremeerd wil worden en volgens welke godsdienst de uitvaartplechtigheid dient plaats te vinden, ook kan men daarop aangeven waar men wil begraven worden. Dat document dient men te bezorgen aan de gemeente en dan wordt alles uitgevoerd zoals men dat heeft vastgelegd. Aan deze formaliteit zijn geen kosten verbonden.

 

“Tijdens de vieringen van Allerheiligen hebben we blancoformulieren achter in de kerken gelegd. Parochianen konden deze vrij meenemen. Ruim 150 formulieren werden meegenomen. Tijdens de maand november zullen de formulieren ter beschikking blijven, achter in de kerken”, aldus de pastoor.

 

Een aantal parochianen sprak hun dankbaarheid daarvoor uit, het was voor hen een geruststelling te kunnen vastleggen dat er voor na hun overlijden een uitvaartplechtigheid volgens hun katholieke godsdienst kan worden vastgelegd. Anderen spraken hun geruststelling uit te kunnen vastleggen dat ze zeker begraven zullen worden.

 

“Voor zover ik kan vaststellen is de ‘actie’ uniek voor Vlaanderen, verschillende andere priesters toonden hun belangstelling en vroegen ook al het formulieren te mailen”, besluit Penne.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 nov 2013
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief