GALMAARDEN - 504 kippen gered

C21

GALMAARDEN - 504 kippen gered

Foto_colpaert_kippen_galmaarden__kopie_
De kippen bij aankomst. - Foto © Marc Colpaert
 
Colpaert_galmaarden_kippen_1__kopie_
Els en Nina met enkele kippen. - Foto © Marc Colpaert
 

 504 kippen gered van het slachthuis

Nina Bockstael uit Tollembeek samen met nog enkele vrijwilligers kocht 500 legkippen uit een pluimveebedrijf en redden zo de diertjes van het slachthuis. Ze zoeken nu dringend mensen die enkele kippen kunnen adopteren. De meeste van de kippen hebben niet veel pluimen meer, zagen nog nooit gras in hun leven en moeten opnieuw leren om kip te zijn.

België telt zo'n driehonderd pluimveebedrijven. Hun legkippen leggen na achttien maanden niet meer genoeg eieren en de kwaliteit van de eierschaal voldoet vanaf dan niet meer. Al die kippen eindigen op dat moment in het slachthuis. Daarom kwamen enkele kippenliefhebbers uit het Pajottenland op een idee om een vijfhonderdtal van deze kippen te redden. Er werd een Facebookgroep 'Red een kip uit een legbatterij' aangemaakt met vandaag al bijna 2.000 volgers! “Omdat ik zelf geen kippen kan houden wou ik op een andere manier helpen en zorgde voor het nodige transport”, vertelde Nina Bockstael.  Vorig jaar ging ze al een 40 tal kippen ophalen in Antwerpen. Begin dit jaar reed ze naar Limburg om enkele honderden kippen een nieuw leven te bezorgen. “Vandaag kochten we 504 kippen vrij uit een pluimveebedrijf in Limburg. De kippen zijn nog jong en zullen nog een lange tijd eitjes leggen. Echter zijn ze heel kaal en getraumatiseerd. Ze zagen nooit eerder gras of liepen in de buitenlucht”, zegt Nina. Ondertussen werden de 504 diertjes tijdelijk ondergebracht bij Mireille Demol in Galmaarden. “Het is echt zielig om te zien hoe deze beestjes erbij lopen. Lopen is een slecht woord, ze waggelen een beetje want het enige dat ze moesten doen in de legbatterij was recht blijven staan en eieren leggen. Ze moeten dus alles opnieuw leren zoals gras eten, maar gelukkig zien ze dit van andere kippen en hebben ze het vlug door”, vertelde Mireille. Elke avond moeten ze de kippen tevens naar hun hok brengen, want uit zichzelf gaan ze daar niet naartoe.

Mensen kunnen deze dieren adopteren en terug leren ‘kip’ te zijn. Ze betalen slechts 2,15 euro per kip. Een goed hok is noodzakelijk aangezien het momenteel de winterperiode is en ze weinig veren hebben. “Maar na enkele maanden zijn deze sukkeltjes echte kippen geworden en vooral, ze worden heel aanhankelijk, is dat niet prachtig om zo een lief beestje dan een nieuwe  toekomst te geven “, besluit Nina. De kippen bevinden zich momenteel bij Mireille Demol, Brusselstraat 44 in Galmaarden. Mensen die een kip willen redden, bellen best even met Mireille om verder af te spreken op het nummer 0495/757472

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 feb 2014
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief