GALMAARDEN – Tentoonstelling “Porcelaine de Limoges” gebannen

C21

GALMAARDEN – Tentoonstelling “Porcelaine de Limoges” gebannen

Uitnodiging__401_x_576_
Gepersonaliseerde uitnodiging van Comptoir des Arts (Repro Editiepajot)

Op aangeven van de lokale politie Pajottenland heeft burgemeester Pierre Deneyer tijdens het weekend een tentoonstelling en verkoop van zogezegd porselein van Limoges verboden. De burgemeester wilde zo voorkomen dat er nog meer gedupeerden van deze oplichterspraktijken zouden vallen.

Een doelpubliek van zestigers had de voorbije dagen een persoonlijke uitnodiging ontvangen voor een tentoonstelling zonder aankoopverplichting van porselein van Limoges in een tent op het openbaar domein in de Hernestraat. De genodigden zouden er in eerste instantie ook een prachtig uurwerk en een subliem ophang-sierbord mogen in ontvangst nemen. In feite geldt de uitnodiging evenwel als lokmiddel om een set minderwaardig porselein aan te schaffen. Hierbij worden door de firma Comptoir des Arts uit Brussel vrij agressieve verkoopstechnieken gebruikt om de genodigden aan te zetten een gepersonaliseerd set aan te kopen voor enkele duizenden euro’s. De beloofde geschenken worden achteraf echter niet overhandigd of toegezonden en bij levering blijkt de kwaliteit van het porselein geenszins overeen te stemmen met echt porselein van Limoges. Het bedrag voor de aankoop blijkt dan ook stukken hoger te liggen dan de echte waarde van de set die overigens al dan niet in zijn geheel wordt geleverd.

De politie had lucht gekregen van de op stapel staande verkoop tijdens het weekend en ging over tot een controle. Op basis van de verstrekte informatie aan de burgemeester ging deze laatste dan ook over tot het verbieden van de verkoop gelet op zijn verantwoordelijkheid voor het handhaven van de openbare orde, rust en veiligheid in zijn gemeente en om meer gevallen van deze oplichterspraktijken te voorkomen.

Ook in Frankrijk en in Zwitserland werden gelijksoortige “tentoonstellingen” georganiseerd.

Wie via google.be “arnaque porcelaine de limoges” intikt kan nadere informatie lezen.

Ook op de site van Testaankoop (http://www.test-aankoop.be/verbruik-en-handelspraktijken/verkoop-van-tafelgarnituur-s312031.htm) worden de praktijken van Comptoir des Arts of soortgelijke bedrijven aan de kaak gesteld.

Het verder onderzoek berust bij de lokale politie Pajottenland.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 feb 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 24 jul 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief