TOLLEMBEEK - Meer inzetten op bemiddeling

C21

TOLLEMBEEK - Meer inzetten op bemiddeling

Editiepajot_galmaarden_henk__kopie_
Henk wil meer inzetten op bemiddeling. - Foto Marc Colpaert
 

Advocaat Henk Goegebuer uit Tollembeek is van oordeel dat vandaag nog te weinig mensen weten dat er wettelijke mogelijkheden bestaan om kleine meningsconflicten op te lossen via bemiddeling en niet dadelijk via de rechtbank. Sinds enige tijd bestaat de wettelijke mogelijkheid om scheidende ouders, ruziënde buren en allerlei handels- of arbeidsconflicten niet meer via de rechtbank, maar via bemiddeling op te lossen. Men noemt dat een 'alternatieve geschillenregeling'. De voordelen van bemiddeling zijn legio: de partners of partijen kunnen zelf, onder leiding van een neutrale bemiddelaar, het tussen hen gerezen conflict oplossen. De bemiddeling is steeds vrijwillig en vertrouwelijk. "
Via bemiddeling kan een 'geschil' opgelost worden in zeg maar 100 dagen, terwijl een procedure via de rechtbank  jaren kan aanslepen. Bovendien is bemiddeling veel goedkoper dan het voeren van een procedure. Maar het grote probleem vandaag is dat veel te weinig mensen dat vandaag ook weten", zegt meester Henk.
Er worden in België momenteel al een 5000-tal zaken per jaar via bemiddeling – en dus buiten de rechtbank – opgelost. Dit aantal stijgt van jaar op jaar, maar moet uiteraard nog veel hoger. "Momenteel is een 'wetsontwerp' hangende om nog meer bemiddeling te stimuleren, zo gaan binnenkort rechters ruziënde partijen kunnen verplichten om eerst een bemiddeling te proberen. Gerechtsdeurwaarders en advocaten zullen de opdracht krijgen om mensen te wijzen op de mogelijkheid van bemiddeling", besluit Henk.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mrt 2018
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief