HERNE/GALMAARDEN – Hoe kijkt een Belgische ‘Braziliaan’ aan tegen België-Brazilië?

HERNE/GALMAARDEN – Hoe kijkt een Belgische ‘Braziliaan’ aan tegen België-Brazilië?

Naamloos
HERNE/GALMAARDEN – Hoe kijkt een Belgische ‘Braziliaan’ aan tegen België-Brazilië? - © Deschuyffeleer
 

Pater Fernand Vandenabeele (81) met roots in de Herhout in Tollembeek en in Sint-Pieters-Kapelle  is één van de meer dan 1000 Scheutisten-missionarissen verspreid over heel de wereld. Met zijn 53 jaar actief missiewerk in de sloppenwijk van Rio de Janeiro in Brazilië behoort hij zo tot de tenoren van de katholieke Congregatio Immaculati Cordis Mariae (CICM), hier beter gekend als de congregatie van de Missionarissen van Scheut of Scheutisten. Die congregatie vindt haar oorsprong bij de Vlaamse priester Theophiel Verbist (1823-1868) en is nauw verbonden is met de wijk "Scheutveld" aan de Ninoofsesteenweg in Anderlecht. Onze internetkrant is voor hem dan ook in het verre Brazilië een unieke blijvende link met zijn homeland in het agemeen en met zijn Pajottenland in het bijzonder.

Nu in het kader van het wereldkampioenschap voetbal in Rusland de voetbalmatch van het jaar tussen België en Brazilië met rasse schreden nadert stuurde ik aan pater ‘Fernando’ als bevoorrechte getuige volgend bericht: “Kan ik van u in een paar lijnen enig bericht ontvangen over hoe de Brazilianen uitkijken naar de match van morgen vrijdag, hoe schatten zij het spel van de Duivels in en welke reputatie genieten de Rode Duivels ginder ver?”
Zijn recatie geven wij hierbij dan ook heel graag intergraal mee:
““Godelieve, hierbij een klein woordje over de voetbalsfeer hier in Brazilie. Miscshien staan er wel enkele taafouten in want ik beken dat ik na 53 jaar er in het Nederlands soms al eens de Google-vertaling moet bijhalen. 
Brazilie, Hexa-campião.

Krijgt Brazilie een zesde ster van wereldkampioen (“Hexa campeão”)? Dat is wel de vraag die duizende Brazilianen zich stellen. Inderdaad Brazilie is de “kampioen van de kampioenen”: geen enkel land won vijf wereldbekers. Daar zijn we hier erg fier op.
Maar nu schijnt men toch voorzichtig te zijn in de voorspellingen. Over de Rode Duivels wordt zelfs met respect gesproken. Afwachten dus... 

Het wordt heel zeker een spannende Vrijdag. De Braziiaanse coach Tite krijgt dan de hulp en raad van 210 miljoen supporters. Fabrieken, scholen em burelen liggen stil en als er dan tot een overwinning komt, wordt het hier in Rio (en overal in het land) een luidruchtige viering tot in de morgen (of zelfs tot maandagmorgen!).
En zo gaat het hier verder. Komt er een zesde ster? Zal Courtois de ballen van Neymar kunnen stoppen? (tenminste als Neymar niet ligt te rollen over het veld...)
En dan ten slotte zal er  – na 15 juli – aan het dagelijkjse leven en de vele politieke en sociale problemen van de “kampioen der kamipoenen” en zijn 210 miljoen supporters niets veranderd zijn”
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jul 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 03 mrt 2019
Marc Colpaert | 03 mrt 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 01 mrt 2019
Marc Colpaert | 26 feb 2019
Marc Colpaert | 24 feb 2019
Marc Colpaert | 24 feb 2019
Marc Colpaert | 24 feb 2019
Marc Colpaert | 24 feb 2019
Marc Colpaert | 24 feb 2019

archief