GALMAARDEN - Eindelijk werk maken om iets te doen met de Baljuwtuin

GALMAARDEN - Eindelijk werk maken om iets te doen met de Baljuwtuin

Editiepajot_galmaarden_baljuwtuin_1__kopie_
Nieuwe plannen voor de Baljuwtuin. - Foto MarcColpaert
 
Op woensdag 29 januari nodigde de gemeente Galmaarden de pers uit om hun project voor een nieuwe Baljuwtuin voor te stellen. Voor het nieuwe ontwerp gaan ze ook een beroep doen op de bevolking, vraag blijft alleen waarom moest dit zoveel jaren aanslepen alvorens er iets aan deze toestand veranderde.
Natuurlijke en uitdagende speelzones, rustige zit- en leeshoekjes, versterken van erfgoed- en natuurwaarden. De gemeente Galmaarden heeft dan toch ambitieuze toekomstplannen voor de Baljuwtuin in het centrum van de gemeente. Met een stevige ‘Natuur in je buurt’ subsidie van Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid gaat de gemeente samen met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei werk maken van de herinrichting van deze natuurparel aan de oevers van de Mark. Met ‘Natuur in je buurt’ steunt Vlaanderen projecten die zorgen voor meer bereikbare en toegankelijke natuur in de nabijheid van mensen.
Al jaren vragen heel wat mensen om met de mooie tuin van het Baljuwhuis iets aan te vangen. Vandaag is dit een grote, groene ruimte met enkele fruitbomen erop, waarvan het fruit meestal hangt te rotten op de bomen. Veel structuur zit er niet meer in en de kruidentuin ligt er al meer dan 10 jaar verwilderd bij. Ook sommige leden van de milieuraad vragen al jaren om daar iets aan te doen. En dus zijn er nu eindelijk plannen om iets te doen.
Het goede nieuws is dat de gemeente 144.605 euro krijgt van 'Natuur in de buurt' van Natuur en Bos en moeten ze er iets moois van maken, de gemeente Galmaarden legt daar nog eens 50.000 euro bovenop. Maar concrete plannen zijn er nog niet. "Wij weten dat het anders moet het moet terug een tuin worden voor iedereen", laat schepen Ludo Persoons(CD&V) zich ontvallen. Ze gaan dus de volgende maanden vragen aan de bevolking en verenigingen hoe ze dit zien. De bedoeling is om meer mensen het bestaan van deze tuin te laten ontdekken en er moet meer speelnatuur komen, dus de kinderen de kans geven om in de Baljuwtuin te komen spelen door het plaatsen van speeltuigen. Geertrui Windels, provincieraadslid Vlaams Brabant kwam tevens een woordje vertellen over de vele mogelijkheden die deze tuin kan bieden. Tenslotte gaf Leen Van de Weghe van het Regionaal Landschap om meer uitleg bij het project. Dit jaar is de ontwerpfase, in 2022 hopen ze te beschikken over een nieuwe Baljuwtuin.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jan 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 30 jun 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 26 jun 2020
Marc Colpaert | 22 jun 2020

archief