TOLLEMBEEK - Twintig jaar geleden kreeg Urbanus zijn eerste standbeeld in Tollembeek

TOLLEMBEEK - Twintig jaar geleden kreeg Urbanus zijn eerste standbeeld in Tollembeek

Editie_colpaert_galmaarden_urbanus_9__kopie_
20 jaar geleden zag het plein zwart van het volk. - Foto archief Marc Colpaert
 
Editie_colpaert_galmaarden_urbanus_10__kopie_
Urbanus hier met Luk Alloo ook 20 jaar geleden. - Foto archief Marc Colpaert
 
Editie_colpaert_galmaarden_urbanus_8__kopie_
Op zeker moment kroop Urbanus op de sokkel van zijn nieuw standbeeld. - Foto archief Marc Colpaert
 
Twintig jaar geleden kreeg de stripfiguur Urbanus zijn eerste standbeeld in zijn thuishaven Tollembeek. Het was ooit een kinderdroom van Urbanus om strips te gaan tekenen en dat lijkt - met bijna 200 verschenen strips - aardig te lukken. Zijn strips stonden jaren in de top 5 van best verkochte strips, wat is dan toch het geheim achter dit succes? "Wat het geheim van ons succes is, wel omdat we een beetje andere en absurdere verhalen maken dan de collega’s", lacht Urbanus.
Urbanus ging samen met Willy Linthout in 1983 van start met deze stripreeks. In deze strips worden de komische avonturen uit de fictieve jeugd van Urbanus in zijn woonplaats Tollembeek uit de doeken gedaan. De stripverhalen worden door Urbanus samen met tekenaar Willy Linthout gemaakt. De eerste strip 'Het Fritkotmysterie' werkte zo aanstekelijk dat er al vlug 4 tot 5 albums per jaar verschenen. In 2000 kreeg Urbanus zijn eigen standbeeld in Tollembeek. Het werd een echt volksfeest en zelfs een piepjonge Luk Alloo kwam even langs.Beeldhouwer Koenraad Tinel, uit Vollezele verleende zijn technische medewerking.
Wat was de aanleiding om een standbeeld te plaatsen in Tollembeek?
Urbanus: "De strip werd op een geven moment toch een beetje als kunst van eigen bodem gezien en in die periode werden her en der standbeelden opgetrokken van de bekende stripfiguren. Jommeke in Temse, Suske en Wiske in Kalmthout. Ik werd benaderd door de beeldhouwer die het Nero beeld had gemaakt in Hoeilaart, met de vraag of er geen ruimte was voor een Urbanus beeld in Tollembeek. Zo ging de bal aan het rollen, maar de keuze om het beeld te maken viel op vriend Koen Tinel uit Vollezele."
 
 
In 2000 had je al 81 strips uitgebracht, momenteel staat de teller al op 188 had je dit ooit verwacht?
Urbanus: "Ik was al 10 jaar aan het optreden toen Willy Linthout met het voorstel plots voor mijn deur in Tollembeek stond om van mijn personage een strip te maken. In mijn tv-filmpjes en op het podium gedroeg ik me eigenlijk reeds als een levende stripfiguur. Omdat strips maken een beetje mijn kinderdroom was, ben ik er meteen op ingegaan en we blijken qua inspiratie zeer goed te matchen. We doen dus gestaag verder."
 
 
Wat is het geheim dat deze reeks zo goed scoort in Vlaanderen?
Urbanus: "Net zoals andere ambachten zoals manden vlechten en klompen kappen, loopt de verkoop van strips gestaag achteruit. Hopelijk blijven we bij de rendabele gelukzakken en halen we het nr 200(normaal moet dit in 2022 gebeuren,red.) Dan gaan we nog eens een feestje geven. Wat het geheim van ons succes is, omdat we een beetje andere en absurdere verhalen maken dan de collega’s zeker. Een strip met pit, maar toch kinderen toegelaten. Zo hebben we ons gaatje in de markt gevonden." 
 
Zitten de strips van Urbanus nog steeds in de top 5 van best verkochte strips?
Urbanus: "We zaten heel lang in de top 5. Ik denk dat we met onze nr 188 'De Aprilvissers' nu op nr 7 zijn beland. Ja, er komt af en toe concurrentie tussen gekropen, maar dat laten we niet aan ons hart komen."
 
Hoop je nog lang verder te gaan met deze strips, bestaat de kans dat een van je kinderen ooit strips gaan tekenen?
Urbanus: "Willy en ik gaan door zolang het fysiek gaat en de creativiteit blijft komen. Ik denk niet dat mijn kinderen deze fakkel gaan overnemen, maar echt bewijzen kan ik dat niet. Ik heb ze nog geen opstelletjes zien maken dat in de klas niet mochten worden voorgelezen."(lacht)
Wat met de toekomst zijn er nog speciale plannen
Urbanus: "Eind dit jaar als de corona er geen stokken heeft voorgestoken, komt er een Urbanus Musical, geregisseerd door Stany Crets. De personages en de decors zijn gebaseerd op de strips, maar er zitten waarschijnlijk een stuk of 20 van mijn bekendste liedjes in. Dat wordt dus een mix van de muzikale en strip Urbanus. Mijn rol wordt gespeeld door een veel jongere acteur. Ik kan daar moeilijk als 70 jarige een snotneus van 13 jaar spelen."
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 apr 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 okt 2020
Marc Colpaert | 16 okt 2020

archief