GOOIK - Alwin Loeckx niet blij met kapvergunning van 37 populieren

GOOIK - Alwin Loeckx niet blij met kapvergunning van 37 populieren

A_colpaert_foto_bomen__kopie_
Hoe belangrijk deze bomen zijn is duidelijk te merken tijdens Gooikoorts. - Foto Marc Colpaert
 
Alwin Loeckx is niet blij met een kapvergunning die werd verleend aan een persoon uit Galmaarden om 37 populieren te kappen op de oude atletiekpiste in het centrum van Gooik. Volgens Alwin zouden deze bomen best nog enkele jaren mogen blijven staan en waarom niet dadelijk nieuwe aanplanten en pas als deze al enkele meters groot zijn, die andere dan pas omhakken?
"Ik zag op de oude atletiekpiste een kapvergunning uithangen om de 37 majestueuze populieren langs het wandelpad te kappen: https://omgevingsloket.omgeving.vlaanderen.be/publiek/… Ik heb er uiteraard alle begrip voor dat bomen mogen gekapt worden mits heraanplant, daarvoor bestaat er regelgeving en procedures. Deel van de procedure is ook dat iedereen een beroepschrift mag indienen. Je kan dat zelf gemakkelijk doen via het Omgevingsloket (mits betalen van 100 euro, zie link hierboven). De beroepsperiode werd verlengd omwille van corona. Ik heb beroep ingediend met deze opmerkingen: Dit betreft een bijzonder landschappelijke plek, de bomen bieden intimiteit aan het wandelpad. Er is ook sociaal en cultureel aspect: speelweide, evenementen, Gooikoorts. Daarom lijkt het me zinnig om kapping slechts te vergunnen NADAT nieuwe bomen reeds enkele jaren aangeplant zijn. Dat zorgt voor minder bruuske ingreep in het landschap.
Vooraf aanplanten is ook de beste garantie op heraanplant. Gemeente Gooik vraagt geen borg om heraanplanting te garanderen en is niet transparant over het opvolgen van heraanplant verplichtingen (pogingen via milieuraad en Groen om info te verkrijgen waren vergeefs).
Er is een voorstel van Groen Gooik om op deze locatie een groot lindebos aan te planten: www.facebook.com/alwin.loeckx/posts/1549437481888799 Daarom suggereer ik dat vooraf in breder kader bekeken wordt of hier niet beter linden zouden heraangeplant worden in plaats van populieren?
 Gooik is een heel bos- en bomenarme gemeente. Er is amper 5% bos tegenover gemiddeld 11% in Vlaanderen. Ik pleit ervoor dat Gooik een bomenbeleidsplan zou opmaken met visie op locatie voor meer bomen, bescherming en beheer van bomen. Ik pleit er ook voor om de milieuraad om advies te vragen bij grote kappingen, zoals deze",aldus Alwin. 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 apr 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 27 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 26 okt 2020
Marc Colpaert | 24 okt 2020

archief