Vanaf morgen een mondmasker verplicht in de drie woonkernen van GALMAARDEN

Vanaf morgen een mondmasker verplicht in de drie woonkernen van GALMAARDEN

Colpaert_galmaarden_burgemeester_patrick_decat_1__kopie_
Patrick Decat. - Foto Marc Colpaert
 
Burgemeester Patrick Decat geeft een stand van zaken weer in verband met het aantal  Covid besmettingen in Galmaarden. Er is geen reden tot paniek, wel is het een duidelijke wake up call aldus de burgemeester. Vanaf morgen is een mondmasker verplicht in de drie woonkernen.
 
Vandaag bereikte de gemeente Galmaarden volgens de gegevensbronnen van Sciensano de alarmdrempel en kleurde onze gemeente rood op de overzichtskaart van Vlaanderen.
"Het aantal besmettingen is gedurende de laatste drie dagen opgelopen tot 3 in totaal. Deze cijfers zijn voor deze gevallen gezamenlijk terug te brengen naar 1 bron, met name een jeugdkamp, waar bij terugkeer van de groep een besmetting werd vastgesteld en die binnen dezelfde groep nog 2 personen heeft gevat."
 
De betreffende personen werden onmiddellijk in quarantaine geplaatst. Zij kregen het bezoek van Vlaams centrum voor contact tracing en alle contacten werd in kaart gebracht en verwittigd van de situatie met de dringende oproep om de quarantainemaatregelen strikt te respecteren.
 
We staan in overleg met de dienst noodplanning van de provinciegouverneur om de situatie op de voet op te volgen. Ook onze partners van de eerstelijnszone en de huisartsenkring leveren een sterke bijdrage om de situatie onder controle te houden.
 
Vandaag nog vond er een intergemeentelijk overleg plaats met de politie van de zone Pajottenland waarbij werd beslist om een intergemeentelijk BNIP-pandemie op te maken en de handelswijze op elkaar af te stemmen. Daarbij hebben we het voorstel gelanceerd aan onze provinciegouverneur om lokale contact tracers aan het werk te zetten omdat we er van overtuigd zijn dat we daarmee kostbare tijd kunnen winnen. Ook het luik handhaving door de politie kwam er aan bod.
 
Er is vandaag geen reden tot paniek, maar dit is wel een duidelijke wake up call: ook een plattelandsgemeente kan getroffen worden door een niets ontziend virus. Daarom een zeer sterke oproep: respecteer alle veiligheidsmaatregelen om er mee voor te zorgen dat we geen zwaardere maatregelen moeten opleggen.
 
"Eén van de bijkomende preventieve maatregelen is dat ik als burgemeester een bijkomende politieverordening zal treffen waarbij het dragen van een mondmasker vanaf woensdag 29 juli 2020 verplicht wordt in de straten Marktplein, Plaats en Oudstrijdersplein (onze 3 dorpskernen), op de gemeentelijke sportcomplexen en op speelterreinen. Het mondmasker is niet verplicht te dragen tijdens verplaatsingen met de fiets, motor of wagen en niet verplicht tijdens het sporten. Wandelen wordt onder dit besluit uitzonderlijk niet als sport beschouwd. Bij het wandelen op bovenvermelde locaties draag je dus een mondmasker. Ik beveel iedereen sterk aan om steeds een mondmasker bij de hand te hebben om in onverwacht drukke situaties gepast te kunnen reageren. Het overtreden van deze maatregelen zal gepast worden bestraft. We hebben zelf de sleutel in handen om er samen alles aan te doen om deze situatie binnen de 14 dagen onder controle te hebben", besluit de burgemeester.
 
DAAROM: 
Respecteer de regels van de Nationale Veiligheidsraad: beperk uw verplaatsingen tot het essentiële,  maak geen enkel fysiek contact met derden en bewaar minimaal anderhalve meter afstand en draag waar verplicht een mondmasker.
 
 
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jul 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 24 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 okt 2020
Marc Colpaert | 16 okt 2020

archief