Nu ook bier TERF in de Flietermolen in TOLLEMBEEK

C21

Nu ook bier TERF in de Flietermolen in TOLLEMBEEK

Editie_galmaarden_terf_2__kopie_
Nieuw bier nu te koop in de Flietermolen. - Foto Marc Colpaert
 
Straks kan men niet alleen meel en bloem kopen in de Flietermolen in Tollembeek, maar ook een lekker biertje 'TERF' gebrouwen in de streek. Dit door een samenwerking met een vijftiental boeren, Brouwerij 3 Fonteinen en Brasserie de la Senne.
 
TERF, dialect voor tarwe, is een fris blond bier op basis van authentieke tarwelandrassen, dat tot stand kwam door een unieke samenwerking, tussen 15 Brabantse boeren en boerinnen, Brouwerij 3 Fonteinen en gebrouwen door Brasserie de la Senne. 
Als boeren hebben we de handen in elkaar geslagen met brouwerijen in de streek. We willen deel zijn van een beweging  die de voedselproductie van morgen terug in handen neemt.  We willen een sterk lokaal verankerde economie waarin de primaire sector haar centrale plaats terug opneemt. Slechts 3% van de granen die door Belgische brouwers gebruikt worden zijn effectief van Belgische oorsprong. De  link tussen boer en brouwer ging in het verleden volledig verloren. Brouwerij 3 Fonteinen, een Pajotse Lambikbrouwerij  en Geuzestekerij, bracht hier verandering in en bouwde samen met ons – 15 Brabantse boeren en boerinnen – een  netwerk uit, om de brouwerij terug te voorzien in lokaal geteelde granen. En met succes! Op vandaag liggen de eerste  lambikbieren op basis van deze lokale granen te rijpen op vat, om vervolgens na drie jaar ‘gestoken’ te worden tot Geuze.  In tussentijd komen we al eens naar buiten met een blond tarwebier op basis van diezelfde granen.  
De tarwe en gerst worden in een straal van 25km van de  brouwerij geteeld zonder gebruik van pesticiden of kunstmest. Daarbij is de helft van de telers al biologisch gecertifieerd.  Dankzij de kennisuitwisseling tussen de boeren leren ze van elkaar over duurzame teelttechnieken en biologische  landbouw, om zo hun kennis en ervaring uit te breiden. De  samenwerking tussen de telers en brouwers is gestoeld  op respect voor ieders ambacht, een focus op kwaliteit en  authenticiteit, eerlijke prijsafspraken en risicospreiding en de  zoektocht naar een meer lokaal gedragen economie en een  agro-ecologische toekomst voor onze landbouw. 
Per aankoop van 24 flesjes gaat er €5 naar de spaarpot van het  netwerk van boerderijen. Die centen worden geïnvesteerd in  de verdere ontwikkeling van het netwerk, het inwinnen van  kennis en advies over de biologische teelt van granen en de  zoektocht naar traditionele gerst- en tarwerassen geschikt  voor de lokale en biologische landbouw, en aangepast aan de  kwaliteitseisen van de afnemers. 

We geloven in een sterk netwerk van koppige boeren, over  mouters en molenaars, brouwers en bakkers tot kritische  consumenten. Onze visie is er één waar de traditie en de  terroir worden gebruikt om een andere wereld op poten te  zetten. Een wereld waar boeren de kracht van de natuur gebruiken om samen met brouwers jullie glas tot aan de rand te vullen met prachtige verhalen. Om nog meer te weten over dit bier neem een kijkje op www.granen.3fonteinen.be.of ga er eentje kopen in de Flietermolen in Tollembeek, elke  weekdag open van 9 tot 17 uur.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 sep 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief