Gemeente GALMAARDEN zoekt nog voedseloverschotten om uit te delen

Gemeente GALMAARDEN zoekt nog voedseloverschotten om uit te delen

Editie_galmaarden_gemeentehuis_2__kopie_
Foto Marc Colpaert
 
In 2016 kreeg het OCMW het aanbod van de plaatselijke vestiging van Delhaize om één maal per week voeding waarvan de houdbaarheidsdatum bijna was overschreden af te halen om te verdelen aan sociaal kwetsbare doelgroepen. Intussen schenken een vijftal plaatselijke handelaars hun voedseloverschotten aan het OCMW waardoor we in 2019 -ook dankzij de hulp van vrijwilligers- een 500-tal pakketten konden verdelen aan 43 verschillende huishoudens. Desondanks overtreft de vraag momenteel het aanbod. Bijkomende handelaars zijn dus nog steeds welkom!
 
Het succes van de voedselbedeling brengt het OCMW ertoe om de bestaande werking vast te leggen in een reglement, dat de begunstigden en de procedure verduidelijkt. Dit reglement is terug te vinden op de website van de gemeente.
 
 Gezelschaps- en oppasdienst
 
In de meerjarenplanning is er voorzien om een gezelschaps- en oppasdienst op te starten met vrijwilligers. Met deze dienst willen we voortbouwen op de positieve effecten van de vrijwilligersinitiatieven naar aanleiding van de coronacrisis.
De gezelschapsdienst is een dienst waarbij de vrijwilliger senioren of hulpbehoevenden thuis gezelschap houdt. Dit kan door een babbeltje te slaan, een gezelschapsspelletje te spelen, een boek of krant voor te lezen… De vrijwilliger kan hen eveneens begeleiden bij een daguitstap, kaartnamiddag, e.d.
De oppasdienst kan de mantelzorger die de dagelijkse zorg opneemt even ontlasten. De vrijwilliger kan helpen bij kleine taken zoals een maaltijd opwarmen, helpen bij het eten,… De vrijwilligers leveren geen huishoudelijke, verpleegkundige of verzorgende taken. Het OCMW heeft de volledige werking en procedure uitgeschreven in een reglement. Ook dit regelement is terug te vinden op de website van de gemeente.
 
Boodschappendienst
 
Ook het oprichten van een boodschappendienst was voorzien als actiepunt in onze meerjarenplanning. De boodschappendienst wordt georganiseerd als extra dienst binnen de minder mobielen centrale. Voor beide diensten werd er nu een ontwerp van overeenkomst opgemaakt en goedgekeurd door de raad van maatschappelijk welzijn.
De minder mobielen centrale is momenteel louter een vervoerdienst. Het voordeel van de boodschappendienst is dat de vrijwilliger boodschappen kan gaan doen zonder het lid en dat de vrijwilliger ook een vergoeding ontvangt voor de tijd die hij besteedt aan het doen van boodschappen. Meer informatie op de website van de gemeente

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 sep 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 okt 2020
Marc Colpaert | 16 okt 2020

archief