TOLLEMBEEK - Na meer dan 20 jaar eindelijk het dodenhuisje herstellen?

TOLLEMBEEK - Na meer dan 20 jaar eindelijk het dodenhuisje herstellen?

Img_20210203_171152_resized_20210203_051228887
Willy Schollaert met achter hem het dodenhuisje trok 20 jaar geleden al aan de alarmbel.- Foto archief Marc Colpaert
 
Editie_colpaert_galmaarden_dodenhuisje_2__kopie_
Zo erg was de schade aan het dak al in 2019. Foto archief Marc Colpaert
 
Twintig jaar terug trok, toen gemeenteraadslid Willy Schollaert(OpenVld), al aan de alarmbel, in verband met het dodenhuisje op het kerkhof van Tollembeek. Dit jaar gaat de gemeente Galmaarden, eindelijk van start met de werken. Ondertussen staat het dodenhuisje er in een erbarmelijke staat bij. Al enkele jaren is ook de N-VA druk aan het uitoefenen, dat de gemeente eindelijk eens werk maakt, van dit ooit mooie en ondertussen beschermd gebouwtje.
 
 
Wie de laatste jaren naar het kerkhof van Tollembeek ging, heeft het kleine gebouw achteraan waarschijnlijk wel al opgemerkt. Meer dan 30 jaar geleden werd beslist om dit gebouw af te breken. Het dodenhuisje, werd toen al jaren niet meer gebruikt, en het was toen ook nog niet beschermd. Alle partijen waren akkoord om dit gebouw af te breken, maar dit gebeurde niet, de reden is niet echt duidelijk. Het dodenhuis werd dan maar gebruikt om het gemeentelijk materiaal, zoals kruiwagens en ander klein materiaal in onder te brengen. In het jaar 2000 werd de parochiekerk Sint-Martinus met kerkhofmuur en het dodenhuisje in Tollembeek beschermd als monument. Het was toen rond het jaar 2000, dat ook het gemeenteraadslid Willy Schollaert aan de alarmbel trok. "Het gebouw werd niet meer hersteld en het was de afspraakplaats voor druggebruikers, dat was duidelijk te merken op wat men allemaal rond het dodenhuisje vond. Ik vroeg toen om er werk van te maken om dit huisje te herstellen, maar zonder resultaat", laat Willy ons weten. De jaren gingen voorbij en het dodenhuisje, stond daar maar te verkommeren, in een hoekje van het kerkhof. Om ongedierte buiten te houden, werd door de gemeentelijke diensten, enkele jaren later de deuren en vensters dicht getimmerd en verder met rust gelaten. Bij een controle in 2012! werd de gemeente al door de diensten van Monumentenwacht op de vingers getikt en werd hen de raad gegeven, om dringend iets te doen aan de toestand van dit gebouw. "Dit was toen een moeilijk dossier, want de herstelling van dit dodenhuisje was verbonden met de beschermde kerk. Daarom ook dat het zoveel tijd in beslag nam om daar enige vooruitgang in te boeken", vertelden enkele oud-gemeenteraadsleden ons.
In 2016 bracht de N-VA fractie het dossier van het dodenhuisje, nog eens ter sprake op een gemeenteraad. De CD&V beloofde toen aan N-VA, dat ze gingen werk maken van dit dossier. Ondertussen zijn we meer dan vier jaar verder en ook al drong de N-VA al meerdere keren aan, is het gebouw nog steeds niet hersteld.
Vorig jaar kwamen de mensen van Monumentenzorg langs en waren ze geen klein beetje verschoten over de slechte staat van dit gebouw. "Het gebouw moet dringend onder handen genomen worden, vooral het dak is in een zeer slechte staat. Er zijn langs de achterzijde enkele grote gaten in het dak. Het regenwater heeft dan ook vrij spel om het gebouw binnen te dringen, zodat het op termijn zware schade kan oplopen. Het is geen vijf voor twaalf, maar al vijf na twaalf", werd toen gezegd door de dienst Monumentenwacht van de provincie Vlaams-Brabant.
 
 
En dan eindelijk goed nieuws, eind vorig jaar stond het herstel van het gebouw en de kerkmuur rond de kerk van Tollembeek, eindelijk op de dagorde van de gemeenteraad. Ondertussen wel 20 jaar te laat en zijn de kosten aan het gebouw waarschijnlijk al tien keer hoger. Op termijn willen ze van dit gebouw een columbarium maken. MCT
 
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 feb 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 26 feb 2021
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 feb 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 12 feb 2021

archief