De gemeente GALMAARDEN en VSV starten met een campagne rond veilig fietsen, nu alleen nog veilige fietspaden!

De gemeente GALMAARDEN en VSV starten met een campagne rond veilig fietsen, nu alleen nog veilige fietspaden!

20210322_074658__kopie_
Ingezonden foto
 
Samen met de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) starten we vandaag met een campagne rond veilig fietsen. Her en der in de gemeente zijn er ondertussen al campagneborden opgedoken die fietsers en automobilisten oproepen om meer aandacht te hebben voor elkaar en zo te zorgen voor veiliger verkeer. Het lokale initiatief kadert in een gezamenlijke campagne waarbij de VSV en 188 Vlaamse steden en gemeenten de handen in elkaar slaan voor meer fietsveiligheid. En als er nu nog wat meer fietspaden bijkomen in Galmaarden zal dit een grote vooruitgang zijn
 
 
 
Twintig campagneborden staan op zorgvuldig gekozen locaties verspreid over onze gemeente. Met een vriendelijke en positieve “bedankt-knipoog” vragen ze aandacht voor specifieke situaties die gevaarlijk kunnen zijn voor fietsers. Daarbij kan het gaan over automobilisten die op het fietspad staan, afslaan zonder op de fietsers te letten of te weinig zijdelingse afstand houden bij het voorbijrijden van fietsers, maar evengoed over fietsers die in het donker zonder verlichting rijden, de voorrangsregels niet naleven of hun snelheid niet aanpassen in de buurt van fietsende kinderen of senioren.
 
 
 
Deze blauwe campagneborden vragen om je aandacht in onze straten. We bedanken jou, we bedanken elkaar, we bedanken iedere chauffeur en fietser die mee die kleine inspanning levert om rekening te houden met elkaar. Het doel van campagne is de fietsveiligheid te verhogen. En dat kunnen we allemaal samen! Vanuit de gemeente leveren we uiteraard ook heel wat inspanningen om onze infrastructuur veiliger te maken en op de politie kunnen we rekenen om af en toe controles te houden. Maar de grootste impact heb je zelf! Menselijk gedrag ligt aan de basis van de meeste ongevallen. Een kleine moeite kan een groot effect hebben op de fietsveiligheid.
 
 
 
Volgens onderzoek van de VSV verklaart 77% van de Vlaamse fietsers dat ze recent in gevaar kwamen door onveilig gedrag van automobilisten(1). Omgekeerd geeft 66% van de autobestuurders aan dat fietsers zichzelf in gevaar brachten door risicovol gedrag (zie infografiek). Opvallend: hoe vaker de ene groep een bepaald risicogedrag rapporteert, hoe minder vaak de tegenpartij toegeeft zich onveilig te gedragen. Zo verklaart 45% van de in gevaar gebrachte fietsers dat dat gebeurde door een automobilist die op het fietspad stond, terwijl slechts 4% van de automobilisten toegeeft wel eens op het fietspad te staan. Omgekeerd zegt 44% van de autobestuurders dat ze in het donker werden verrast door een fietser zonder fietsverlichting, terwijl slechts 9% van de fietsers toegeeft wel eens zonder verlichting te rijden.
 
 
 
“Fietsers en automobilisten beseffen dus niet altijd dat ze iets doen wat gevaarlijk is voor de fietser. Met deze campagne roepen we beide groepen op om meer oog te hebben voor elkaar. Door even in de rol van de andere weggebruiker te kruipen, wat extra aandacht te hebben en elkaar te bedanken kan iedereen mee het verschil maken” zegt Werner De Dobbeleer (VSV).
 
We kunnen zo een initiatief alleen maar positief vinden, maar het probleem dat zich stelt in Galmaarden is dat er heel weinig degelijke fietspaden te vinden zijn. Het plaatsen van borden is goed, maar de aanleg van veilige fietspaden zou nog veel beter zijn.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mrt 2021
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 13 apr 2021

archief