VOLLEZELE - Voorstel actiegroep komt op de gemeenteraad nu dinsdag 30 maart

VOLLEZELE - Voorstel actiegroep komt op de gemeenteraad nu dinsdag 30 maart

Editie_galmaarden_vanderplasschen_3__kopie_
Patricia, Martine en Marleen brachten de petitie naar het gemeentehuis.- Foto Marc Colpaert
 
Al meer dan 300 mensen ondertekenden ondertussen de online petitie 'red de begraafplaats in Vollezele'. De actievoerders zijn niet blij dat graven gewoon weg moeten, nochtans is er nog een zee van vrije plaatsen. Ze gaven hun petitie ondertussen aan het gemeentebestuur en deze plaatste dit punt op de dagorde van de gemeenteraad van 30 maart om 20 uur. U kijkt toch ook mee online?, de link kan men vinden binnenkort op de gemeentelijke website.
 
In september 2020 waren heel wat mensen totaal verrast toen plots de  'Bekendmakingsplakkaatjes' van de gemeente, te vinden waren aan het graf van hun  geliefden. Dit ter aankondiging van de concrete plannen van de gemeente om grafzerken, waarvan 'de grafrust' verstreken was, te (laten) verwijderen en hierna de begraafplaats verder ‘duurzaam’ te willen inrichten. Meer dan 160 graven moeten verdwijnen, nochtans er is nog plaats in overvloed. Enkele mensen trokken naar het gemeentebestuur voor verdere uitleg en ze kregen de gelegenheid hun ongenoegen hierover te uiten. Omdat er geen oplossing uit de bus kwam, werd de actiegroep 'red de begraafplaats' opgericht en trokken ze ten strijde, met ondermeer een online petitie. Er werd gevraagd aan alle mensen uit Vollezele en omstreken, die niet akkoord waren dat er zoveel graven gaan verwijderd worden, om deze petitie te tekenen. Dit deden meer dan 300 personen en onlangs werd deze petitie aan het gemeentebestuur overhandigd.
"De gemeente kent ons standpunt en ze weten tevens dat heel wat mensen niet akkoord zijn dat deze graven verdwijnen. Wij hebben al heel wat voorstellen gedaan, maar steeds krijgen wij een negatief antwoord", aldus Patricia Vanderplasschen, één van de stuwende krachten achter deze petitie.
 
Nochtans kan het anders, zoals in de gemeenten Herne en Gooik, daar doet men dit alleen als er niet voldoende ruimte is op de begraafplaats. Wanneer de plannen voor Vollezele zullen doorgevoerd worden, dan gaan er bijna geen graven meer overblijven, dat gaat toch op niets trekken. "Waarom niet doen zoals in sommige Brusselse gemeenten, daar krijgen de nabestaanden een brief in de bus, om het graf van hun overledene nog tien extra jaren te laten liggen, mits betaling van 400 euro. In Galmaarden kan men wel nog steeds de stoffelijke resten opgraven en op een andere plaats leggen, maar de kosten lopen al vlug op tot meer dan 3.000 euro!
 
 
Op dinsdag 30 maart om 20 uur gaat de online gemeenteraad door in Galmaarden. U doet er goed aan om op tijd voor uw computer te zitten, want als eerste punt staat het probleem van de begraafplaats op de dagorde. 'Voorstel van burgers: ontruiming begraafplaats Vollezele'. Zelfs als N-VA, GB.G en VB niet akkoord zijn - wat we vandaag nog niet weten, laat dit duidelijk zijn - om deze graven te laten verwijderen, dan nog kan de CD&V met hun absolute meerderheid, gewoon het voorstel om de graven met rust te laten van tafel vegen. Het is nu uitkijken of er CD&V-mensen het zullen aandurven om het voorstel van het actiecomité te steunen, of ze in het andere geval, meer dan 300 mensen in de kou laten staan.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 mrt 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 13 apr 2021

archief