GALMAARDEN - Gemeente plaatst het probleem van de begraafplaats Vollezele voor drie maanden on hold

GALMAARDEN - Gemeente plaatst het probleem van de begraafplaats Vollezele voor drie maanden on hold

Editie_galmaarden_kerkhof_3__kopie_
Niet minder dan 675 mensen willen niet weten dat er zoveel graven gaan verdwijnen. - Foto Marc Colpaert
 
Het Burgerplatform 'Red Begraafplaats Vollezele' vroeg en kreeg een virtuele dialoog met het gemeentebestuur, in verband met het verdwijnen van meer dan 200 graven in Vollezele. Blijbaar hebben 675 handtekeningen toch ergens iets in gang gezet. Ze gaan het dossier bekijken en vragen enkele maanden geduld.
 
Waar het actiecomité aanvankelijk uit enkelingen bestond zijn ze uitgegroeid tot een heus burgerplatform, dat wil ijveren voor het behoud van de niet-geconcedeerde graven op de begraafplaats van Vollezele waar – met de huidige toestand dus zonder de geplande ontruiming - nog voor 60 jaar plaats is om begravingen te organiseren.
We beseffen dat er dat bewuste Vlaamse decreet van 2004 is dat o.a. stipuleert dat een niet-geconcedeerd graf,  minimum 10 jaar grafrust krijgt en daarna ontruimd MAG worden, maar NIET MOET worden. Vandaar dat wij het gemeentebestuur van Galmaarden willen vragen, gesteund door vele Galmaardenaars - 675 handtekeningen - en ook andere sympathisanten daarbuiten, terug te komen op de beslissing van de gemeenteraad van 30 december 2019 en de  ontruiming die voor 15 november 2021 gepland is, tegen te houden. Zo blijft er tijd om samen in dialoog te gaan om  naar een betere oplossing te zoeken waarin iedereen zich kan vinden. 
 
 
Marleen De Clus samen met Patricia Vanderplasschen mochten het dossier komen toelichten tijdens de gemeenteraad. Ze vroegen de mogelijkheid om de niet-geconcedeerde graven te behouden, zoals bvb. in het naburige Gooik het geval is. Alleen als er echt een probleem is qua voldoende ruimte, gaan ze daar over tot het wegnemen van oude graven. Als ze de meer dan 200 graven gaan wegnemen zal nog ongeveer 25 procent van het terrein nog graven 
bevatten. Dus eigenlijk een kerkhof met bijna geen graven. Blijkbaar zijn zelfs 675 handtekeningen van burgers nog niet voldoende om dit tegen te gaan.
De bevoegde schepen Ludo Persoons, zelf van Vollezele, nam het woord om hun standpunt - het wegnemen van de graven te verduidelijken. "In ons hart zijn we ook geen fan van het wegnemen van deze graven, maar we moeten consequent blijven. Als we de graven wegnemen in Galmaarden en in Tollembeek dan moet dit ook gebeuren in Vollezele. Het zou ook niet eerlijk zijn dat mensen 750 euro betalen voor een concessie van 30 jaar, maar dat andere mensen 0 euro betalen voor een gewoon graf en dat deze graven 30 jaar of langer blijven liggen". Toch wilde de schepen een toegeving doen en sprak over de oprichting van een denkdank en dat ze binnen een periode van drie maanden op deze zaak zouden terugkomen.
 

Henk Goegebuer(GB.G) vond het Burgerplatform een prachtig inititief en was tevens fan om dit even te laten rusten en later hierop terug te komen.  

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mrt 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 13 apr 2021

archief